Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Liga40k I kolejka: Chaos Space Marines - Imperial Guard
Autor Wiadomość
szeregowiec ryan 
Diamentowy Sfinks

Armia WFB:
Skaveni

Wysłany: 2009-12-19, 18:40   Liga40k I kolejka: Chaos Space Marines - Imperial Guard

D?uga przerwa w grze w 40stke troche zabi?a mój zapa? fluffowo-raportowy, w zwiazku z tym raczej ,,suchy" raport :D

Do?? d?ugo ucieka?a nam ta gra, ale w koncu po kilku walkowerach (obustronnych) uda?o nam si? zamkn?c ligow? kolejk?.

Wylosowalismy dosc dziwny scenariusz - Spearhead - gra na wyrzez po... przekatnych stolu. Wygra?em rzut na rozpoczecie, Kacper nie przeja? inicjatywy wiec Chaos rozpocza? marsz do przodu. Deamon Prince ci?gna? jeden z oddzialów Marynarzy ?rodkiem pola, drugi oddzia? postanowi? otoczy? Gwardzistów skupionych przy ruinach ?wi?tyni - jak sie okaza?o g?ównym bohaterze naszej gry. Spawn ogarniety swoja g?upot? postanowi? ubi? przyczajone w lesie Ratlingi a za plecami armii dzielnie kroczy? Defiler, który rozpocza? trwajaca ca?a bitwe strzelecka zabawe z Basiliskiem :P i tutaj pojawia sie moim zdaniem najwieksze kuriozum nowej edycji - cover save... Ci, którzy byli b?da wiedziec o co chodzi- przez 5 tur nasze walace sie Ordnancami pojazdy (pomimo penetracji, eksplozji itp) chroni? save dawany przez stoj?ca... na ?rodku sto?u ?wiatynie. Gdyby nie to Bazyliszek wybuch?by juz w pierwszej turze zabierajac ze soba conajmniej 10 Gwardzistów (Kacper otoczy? czo?g ?o?nierzami). Nie mogac liczyc na pojazdy zaczelismy klasyczna bitwe - ja lece do przodu i piore w CC, Kacper w tym czasie siedzi w okopach i strzela 42 strza?ami z jednego oddzia?u :D Demoniczny Ksi???, wybraniajacy 8 sejwów na 3+ pod rzad bedzie sie chyba ?ni? Kacprowi po nocach, podobnie zreszta jak sztabowi dowódczemu który zosta? przez niego rozszarpany. Zmasowany atak nie pozwoli? mu jednak dopa?c do czo?gu, ale za to utorowa? drog? Marinesom, którzy pogonili oba Imperialne oddzia?y, po czym bitwa niestety sie skonczy?a.
All in all- liczy?y sie jakies Kill Fragi (ilos? zniszczonych jednostek), których mielismy po dwa, w zwiazku z czym REMIS :D

Zapał 
Arcydemon

Armia WH40k:
Blood Angels

Wysłany: 2009-12-19, 19:42   
   Baretki: zalozyciel

Trzeba by?o Defilerem wyj?c "zza katedry" i wtedy by? mia? czysty strza? ;)

btw: Wrzuci?by? swoj? rozpisk? :)

'I believe in my Chapter. My primarch, my Emperor… My brothers'

Klub: battleground

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:
Ulthwe SpaceWolves Malice

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2009-12-19, 19:53   

Akurat ten Cover Save mi si? podoba, zdecydowanie zwi?ksza prze?ywalno?? jednostek od huraganowego ognia (i my?l?, ?e to g?ównie dlatego mi?dzy innymi tak spad?a teraz warto?? armii w typie Tau). No i zauwa?cie, co robi Drzewiec: on si? RUSZA swoimi razide?kami, dzi?ki czemu wróg ma zdecydowanie rzadziej covera ni? u Was.
Ten Spawn graj?cy Demon Princa: z góry mówi?, ?e ja si? na tego proksa nie zgodz?. Chyba, ?e figurka DP jest tej samej wielko?ci - przy dzisiejszym TLOS to ma wra?enie, poza tym te ca?e macki na plecach jako? mi do DP nie pasuj?.
BTW: zaj?ty by?em bitw? z Wi?ni?, wi?c s?abo rejestrowa?em co si? u Was dzieje, ale zastanawia mnie jedno: czy Wy czasem przy strzelaniu z broni robi?cych "blast" nie rzucali?cie "na trafienie"? Je?li tak, to grali?cie w IV edycj?, teraz tego si? nie robi. Sprawdza si? jedynie zasi?g po po?o?eniu kó?eczka (je?li cel jest poza zasi?giem, to automatyczne pud?o mamy) a potem rzucamy na znoszenie 2D6 - BS strzelaj?cego (wylosowanie "hit" oczywi?cie daje trafienie).

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

szeregowiec ryan 
Diamentowy Sfinks

Armia WFB:
Skaveni

Wysłany: 2009-12-19, 20:34   

Watcher napisał/a:
Ten Spawn graj?cy Demon Princa: z góry mówi?, ?e ja si? na tego proksa nie zgodz?. Chyba, ?e figurka DP jest tej samej wielko?ci - przy dzisiejszym TLOS to ma wra?enie, poza tym te ca?e macki na plecach jako? mi do DP nie pasuj?.

No stara?em sie go skonwertowa?- ma pierdo?y s?uzace za zbroje (naramiennik, kolczuga z ty?u) ma Weapon a poza tym ma bardzo ,,demoniczn?" twarz :P Czy gdybym go ustawil na wy?szej podstawce to uzna?by go Pan?

Zapał 
Arcydemon

Armia WH40k:
Blood Angels

Wysłany: 2009-12-19, 20:38   

Demon Prince od Spawna ró?ni si? troch? ;) Te macki na plecach proponowa? bym mu obci?c. i zrobic skrzyde?ka :) Na cytadeli jest prosty sposób na zrobienie skrzyde? demona. No chyba, ?e to demon Tzeentcha jest to mam par? skrzyde? "ptasich" powinny pasowac ;p
Zarzuc zdj?cie tego spawna bo chcia?bym go ujrzec na w?asne oczy.

szeregowiec ryan 
Diamentowy Sfinks

Armia WFB:
Skaveni

Wysłany: 2009-12-20, 11:40   

Watcher napisał/a:
ale zastanawia mnie jedno: czy Wy czasem przy strzelaniu z broni robi?cych "blast" nie rzucali?cie "na trafienie"?

Tutaj rzeczywiscie by? pewien problem. Na Ordnancach nie rzucalismy trafienia, ale ja mam bro?, która ma Blast, ale jest tez...Twin-linked. Pytalismy Pana jak to rozwiazac i w koncu Wisnia zaproponowa? cos rozsadnego (notabene pokrywaj?cego si? z propozycja mojego AB) - rzucam na trafienie, jesli trafie to wogóle mozliwe jest rozpatrywanie placka (dodam ze bron to kosztujacy 5 punktów Havoc Launcher :D )

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2009-12-20, 11:55   

szeregowiec ryan napisał/a:
Watcher napisał/a:
ale zastanawia mnie jedno: czy Wy czasem przy strzelaniu z broni robi?cych "blast" nie rzucali?cie "na trafienie"?

Tutaj rzeczywiscie by? pewien problem. Na Ordnancach nie rzucalismy trafienia, ale ja mam bro?, która ma Blast, ale jest tez...Twin-linked. Pytalismy Pana jak to rozwiazac i w koncu Wisnia zaproponowa? cos rozsadnego (notabene pokrywaj?cego si? z propozycja mojego AB) - rzucam na trafienie, jesli trafie to wogóle mozliwe jest rozpatrywanie placka (dodam ze bron to kosztujacy 5 punktów Havoc Launcher :D )
W przypadku Twin-linked robi si? to teraz inaczej. Po prostu masz mo?liwo?? rerolla scattera i 2D6. Na trafienie nadal si? nie rzuca.

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2009-12-20, 13:35   

Mijam si? z prawd?. To, co napisa?em powy?ej to ilustracja zdolno?ci do rerollowania rzutów na trafienie. Twin-linked dzia?a teraz tak: rzutu na "hit" nie ma, mo?na przerzuci? rzut na zranienie (lub na tabelk? w przypadku pojazdów).

Wiśniaa 
Imperator Padyszach

Armia WH40k:
imperial guard

Wysłany: 2009-12-20, 14:00   
   Baretki: 2017ragnarok

Ja prosi?bym o wyja?nienie po kolei strza?u z broni blast.
Mam BS 4, wi?c?

Kulam na trafienie?
Znosi mi pocisk? O ile cali? 2k6 - 4 ?

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2009-12-20, 14:21   

Je?li strzelasz z broni blast, to:

1. Nie kulasz na trafienie. Po prostu k?adziesz znacznik na celu.
2. Sprawdzasz, czy cel jest w zasi?gu. Je?li nie, to spud?owa?e? i nic wi?cej si? nie dzieje.
3. Znosi Ci pocisk o 2k6 - BS (w tym przypadku 4) cali, chyba ?e wyrzuci?e? "hit" (wtedy trafiasz "w punkt").

szeregowiec ryan 
Diamentowy Sfinks

Armia WFB:
Skaveni

Wysłany: 2009-12-22, 10:19   

Wracajac do dyskusji o Spawnie/Deamon Prince'u. Obejrzal go Zapa? i stwierdzi?, ze jak najbardziej pasuje na Ksi?cia :D

Zapał 
Arcydemon

Armia WH40k:
Blood Angels

Wysłany: 2009-12-22, 13:40   

Mówi?em, ?e ma demoniczn? g?ow? która nawet pasuje (my?la?em, ?e to ma tak? ?lini?c? si? typowo spawn) Poza tym, nie jak najbardziej pasuje, tylko mo?e by?. Czyli ja tam nie b?d? robi? za bardzo problemów, chocia? konwersja to marna, a figurki Deamon Princów s? ?wietne i nie rozumiem dlaczego sobie takiej nie sprawisz a chcesz gra? spawnem?

btw: Je?li chodzi o wielko?? to chyba podobnej wielko?ci s?.

szeregowiec ryan 
Diamentowy Sfinks

Armia WFB:
Skaveni

Wysłany: 2009-12-22, 14:36   

Zapa? napisał/a:
figurki Deamon Princów s? ?wietne

masz racje sa prze?adne...
Zapa? napisał/a:
i nie rozumiem dlaczego sobie takiej nie sprawisz

...bo jest dosc droga, a biorac pod uwag? ze nie zawsze sie przydaje (na wieksze punkty zdecydowanie biore Abaddona) bez sensu jest moim zdaniem kupic figure za 100 z? zeby zagrac nia 4 bitwy ligowe...

Zapał 
Arcydemon

Armia WH40k:
Blood Angels

Wysłany: 2009-12-22, 15:17   

Zawsze ?adnie si? prezentuje w twojej kolekcji.

Wiśniaa 
Imperator Padyszach

Armia WH40k:
imperial guard

Wysłany: 2009-12-22, 16:15   
   Baretki: 2017ragnarok

Hardkor jotpe!

?osiu jest PyGy, jak mu si? figurka nie przyda, a jest ?adna, to i tak nie kupi.

Odpowiedz do tematu