|
Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)
|
Książki fabularne w settingach bitewnych |
Autor |
Wiadomość |
Zapał
Arcydemon

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2013-01-21, 09:40
Baretki:  |
|
|
Watcher napisał/a: |
Ale ale: czy to oznacza, ?e kompletnie si? myli?em i ze spor ?ADEN doros?y tyranid nie wyrasta? |
Dok?adnie tak Z zarodników wyrastaj? orki z tego co wiem. Tyrki prawie wszystkie s? hodowane w biookr?tach i zrzucane na powierzchni? planety. Nieliczne potrafi? same si? rozmna?a? na powierzchni planety jak Genokrady czy Hormaganty. |
|
 |
Gazza
Arcymag

|
Wysłany: 2013-01-31, 20:57
|
|
|
Watcher napisał/a: | Najlepiej pokazana przemiana primarchy w heretyka ever. |
No w?a?nie. Po lekturze pierwszych trzech tomów stwierdzam, ?e sama przemiana Horusa i jego popleczników jest dla mnie ma?o jasna by nie napisa? ma?o przekonuj?ca. Albo co? mi umyka (czyta?em poszczególne tomy w odst?pach czasowych) albo jest co? w tym co napisa?em. Hmm... Co? tam Erebus kombinuje, Horus paktuje z demonem z osnowy, ale nie czuj? co tak go kompletnie odwróci?o od papy Imperatora? |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2013-01-31, 21:23
|
|
Gazza napisał/a: | Watcher napisał/a: | Najlepiej pokazana przemiana primarchy w heretyka ever. |
No w?a?nie. Po lekturze pierwszych trzech tomów stwierdzam, ?e sama przemiana Horusa i jego popleczników jest dla mnie ma?o jasna by nie napisa? ma?o przekonuj?ca. Albo co? mi umyka (czyta?em poszczególne tomy w odst?pach czasowych) albo jest co? w tym co napisa?em. Hmm... Co? tam Erebus kombinuje, Horus paktuje z demonem z osnowy, ale nie czuj? co tak go kompletnie odwróci?o od papy Imperatora? | Podpisuj? si? pod tym, przemiana Horusa jest imho s?abo zarysowano, jak na razie nie wykorzystuje potencja?u historii. Generalnie jest tak, ?e zdrada spowodowana zosta?a:
* mo?liwym ska?eniem p?odu podczas afery z inkubatorami (spekulacja)
* porzuceniem Krucjaty przez Impka który zaj?? si? tworzeniem imperialnej biurokracji na Terrze, Horus i inni czuli si? odrobin? zdradzeni i zdegradowani
* najwa?niejsze: machinacje Erebusa sprawi?y, ?e Horus uwierzy? i? Imperator porzuci? Imperialne Kredo i zacz?? przygotowywa? swoje ubóstwienie (pami?tasz, to te wizje przysz?o?ci zes?ane Horusowi)
Tym niemniej ewolucja Fulgrima w "Fulgrimie" ( ) pokazana jest jako? tak wyra?niej (i tragiczniej, pi?kna naprawd? jest jedna z ostatnich scen gdy dochodzi do jego ostatecznego upadku).
Nawiasem mówi?c, w mi?dzyczasie wróci?em do ojczystego j?zyka i przeczyta?em Xenos Abnetta, pierwsz? cz??? trylogii Eisenhorna. Dobre rzemios?o, kiedy? chyba w ekstraklasie BL... ale to by?o przed er? Horus Heresy, notowa? na listach Bestsellerów New York Timesa, przed er? Dembski-Bowdena Typowy produkcyjniak, postacie dosy? p?askie, bez g??bi... ale fajnie napisane, w dodatku przybli?a cywiln? stron? uniwersum.
Ocena: 4- |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2013-02-28, 23:10
|
|
W kwietniu wyjdzie polski Eisenstein, w maju Fulgrim. Rozmowy z BL zako?czy?y si? sukcesem Fabryki. |

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
Zapał
Arcydemon

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2013-03-01, 12:11
|
|
?wietna wiadomo?? |
|
 |
Gazza
Arcymag

|
Wysłany: 2013-03-23, 16:28
|
|
|
Tak, widzia?em, ?e znów pojawi?y si? w zapowiedziach. Ale czy aby nie tylko te 2 pozycje, które ju? od dawna mieli gotowe? Reszta i inne cykle te? b?d?? |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2013-03-23, 16:32
|
|
Tak, to s? te dwie pozycje, które mieli ju? od dawna. Czy b?d? nast?pne, nie wiadomo. Podejrzewam, ?e to zale?y od ich wyników sprzeda?y (dajmy na to Duchy Gaunta na razie wycofali). |

|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2013-03-28, 21:32
|
|
Na warsztat wjecha?...
Jestem po stu stronach i jestem na razie zachwycony! Na razie jest jeszcze lepsze, ni? dotychczasowy nr 1 HH, czyli Fulgrim. Legion zajmuje si? Alpha Legionem, ostatnim i najbardziej tajemniczym oddzia?em Astartes. No i jest faktycznie tajemniczo, s? zagadki, jest niespotykany dot?d klimat fabu?y (troch? mi Afganistanem zalatuje ), jest niesamowita posta? Johna Grammaticusa, jest dosy? sztampowy ale sympatyczny Hurtado Bronzi, mamy bardzo dobre dialogi. Oby? tego nie spieprzy?, panie Abnett!! Jeszcze 300 stron... |

|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2013-04-13, 17:31
|
|
Mog? teraz tylko doda?, ?e Legion mia?d?y. Zwyk?e dla settingu przesycenie patosem tu wyst?puje w idealnych, nieprzesadzonych ilo?ciach, wyst?puj? znakomite dialogi (szczególnie w duecie Bronzie - Soneka), genialna intryga, znakomicie pomy?lany koncept na Alpha Legion, wstrz?saj?ce rozwi?zanie akcji, fajne postacie (szczególnie Grammaticus jest imho ozdob? ksi??ki)... POLECAM!
Ocena: 5-
?eby?cie poczuli, jakim imho jest jako?ciowym przeskokiem Legion w stosunku do poprzednich cz??ci HH, przypomn? poprzednie oceny:
Horus Rising: 4-
False Gods: 4-
Galaxy in Flames: 3+
Flight of the Eisenstein: 3+
Fulgrim: 4+
Descent of Angels: 4-
Z ksi??ek warhammerowych tylko "Helsreach" jest czym? lepszym... |

|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2013-07-04, 23:14
|
|
W?a?nie przeczyta?em
No có?, pech tej ksi??ki polega na tym, ?e poprzedzaj? j? fenomenalne "Fulgrim" i "Legion". Counter pisze w miar? sprawnie, batalistyka momentami zapiera dech, akcja generalnie jest g?sta i trzyma w napi?ciu... ale postacie s? p?askie, a narracji brakuje g??bi. W dodatku s? fragmenty wyra?nie s?absze, jak wizje Cestusa pod koniec ksi??ki. Mi?o jest jednak spotka? lojalistycznych World Eaterów, Mhotep z Thousend Sonsów te? prowadzony jest nie?le... mimo wszystko polecam.
Ocena: 3+ |

|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2013-07-14, 12:42
|
|
Niestety, w daj?cej si? przewidzie? przysz?o?ci nie b?dzie ju? ?ADNYCH polskich t?umacze? Herezji Horusa ani ?adnej innej ksi??ki Black Library. Fabryka S?ów straci?a licencj?, a BL nie zamierza na razie dawa? jej komukolwiek innemu. Panowie, bra? si? za angielski bo to co najlepsze w Herezji dopiero przed Wami (Legion, a potem tytu?y Dembski-Bowdena!!).
http://fireant-painting.b...ziestko-po.html |

|
|
|
 |
Zapał
Arcydemon

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2013-07-14, 21:41
|
|
O ku?wa, to mnie zdo?owali |
|
 |
Drzewiec
Ascendent

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2013-09-03, 20:05
|
|
Przeczyta?em Galaktyk? w Ogniu i powiem wam szczerze, ?e bardzo mi si? podoba?. Herezja Horusa wysz?a na ?wiat?o dzienne i te zmagania w tytanie. Na ko?cu ta batalia rze?, masakra i walka pomi?dzy czwórk? (kwart?) mnie rozjeba?a. Ciekaw? postaci? jest równie? Lucjusz. Z ch?ci? przeczytam Flight of the Eisenstein. Prymarcha Angron to prawdziwy rozjebaka z dwoma toporami. Watch masz mi po?ycz? ksi??k? |
_________________ There is only War!
 |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2013-09-03, 20:10
|
|
Mam tylko po angielsku |

|
|
|
 |
Zapał
Arcydemon

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2013-09-03, 21:15
|
|