Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tartar - dyskusja ogólna
Autor Wiadomość
Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:
Ulthwe SpaceWolves Malice

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2006-03-06, 16:37   Tartar - dyskusja ogólna
   Baretki: zalozyciel

Mam projekt. Projekt kampanii.

Wiem, ?e w LotR jako? nie wysz?o... ale mo?e to dlatego, ?e nie by?o wyra?nie okre?lonych zada?. Teraz b?d?.

Polem bitewnym b?dzie planeta Tartar. Jej map? mam w g?owie. G?ówny, górzysty kontynent b?dzie podzielony na prowincje, naszym zadaniem b?dzie ich zajmowanie. Po ka?dym zwyci?stwie triumfator b?dzie móg? zaj?? nie tylko prowincj?, o któr? toczy?a si? walka, ale równie? 2 nast?pne. Automatycznie nie b?dzie mo?na zajmowa? miast.

Ataki na kolejne prowincje deklarowa? b?dziemy tu, na forum. Oczywi?cie, od tego, jaka b?dzie to prowincja, zale?e? b?dzie typ terenów itp. Wielko?? armii b?dzie losowa, np od 500 punktów. Pu?ap punktowy losowany b?dzie przed ka?d? bitw?. Górnym pu?apem losowa? b?dzie oczywi?cie zdolno?? mobilizacyjna najs?abszego pod tym wzgl?dem zawodnika, pewnikiem mnie (mog? obecnie wystawi? 700 punktów, ale wkrótce b?dzie duuu?o wi?cej ;) ).

Co wy na to? Kto jest ch?tny? Bo je?li ch?tni si? znajd?, opublikuj? map? i kilka dodatkowych regu?.

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.
  Klub: battleground

pikusMAIDEN 
Wielki Król

Armia WH40k:
Bloodaxes Nekroni

Armia WFB:
Ogry

Wysłany: 2006-03-06, 16:40   

So, pomys? ?wietny. Tylko mam pytanie, czy bedzie sie mo?na do??czy? w przysz?o?ci (bo jak wiadomo armii 40tki nie posiadam, a mam w planach Necronów), je?eli projekt oczywiscie wypali?

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2006-03-06, 16:43   

My?l? ?e tak (mam tak? furtk? awaryjn? - dodatkowy kontynent na po?udniowej pó?kuli). Tyle, ?e b?dziesz startowa? z gorszej pozycji, bo kontynent startowy ju? pewnie b?dzie zaj?ty. O ile oczywi?cie kampania wypali.

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

pikusMAIDEN 
Wielki Król

Armia WH40k:
Bloodaxes Nekroni

Armia WFB:
Ogry

Wysłany: 2006-03-06, 16:49   

No zobaczymy. O ile pomys? wypali, i b?dzie sie "pali?" na tyle d?ugo az zbiore wystarczaj?co duzo pieniedzy to sie sprobuje jakos wkrecic :)

jacoleko 
Wielki Ascendent

Armia WH40k:
orki tyranidzi

War of the Ring:
The Misty Mountains

Wysłany: 2006-03-06, 16:58   

Pomys? fajny. Co do wystawianych armii w kolejnych bitwach to powinny mie? plusy lub te? minusy. W zale?no?ci czy zdoby?y dodatkowe tereny czy te? je straci?y. Powiedzmy w pierwszych bitwach mo?na by by?o zakazywa? wystawiania pewnych jednostek. Podzia? jednostek wiadomo, jaki jest. Powiedzmy start dla wszystkich, aby mieli równy start to HQ + Troops (bez Elit, FA, HS). Wiem, ?e to spore ograniczenie dla niektórych, ale bynajmniej b?dzie ciekawie i co najwa?niejsze trudno. Czyli b?dzie jakie? wyzwanie. Oczywi?cie po zdobyciu odpowiedniej ilo?ci prowincji (terenu) mamy mo?liwo?? wystawienia czego? ci??szego. Pewnie zaczn? si? lamenty typu, ?e to ogromne ograniczenie dla tej czy innej armii, ale o to w?a?nie chodzi, aby na przewag? nad innymi zapracowa?. W tej kwestii mam du?o pomys?ów.
Co do wielko?ci armii to startowa?bym nawet z pu?apu 300 pkt wzwy?.

pikusMAIDEN 
Wielki Król

Armia WH40k:
Bloodaxes Nekroni

Armia WFB:
Ogry

Wysłany: 2006-03-06, 17:19   

Trwaj? rozmowy z Czonskiem co do kupna (cz?sciowego i pozyczenia cz??ciowego) jego necro?skiej armii, tak?e bardzo mo?liwe, ?e zacz??bym od pocz?tku je?eli oczywi?cie nie macie Panowie nic przeciwko :)

jacoleko 
Wielki Ascendent

Armia WH40k:
orki tyranidzi

War of the Ring:
The Misty Mountains

Wysłany: 2006-03-06, 17:24   

Jak wspomnia?e? o Necronach to od razu pomy?la?em o Czosnku :lol: :lol: . Ten to si? wyzbywa swych armii :shock: :-P . Ale to Jego sprawa :-D :-) .

pikusMAIDEN 
Wielki Król

Armia WH40k:
Bloodaxes Nekroni

Armia WFB:
Ogry

Wysłany: 2006-03-06, 17:26   

Jak narazie to s? to tylko wstepne plany, tak?e czy sie tak wyzbyje tej swojej armii nie wiadomo (ja mam nadziej?, ?e tak :) )

Zapał 
Arcydemon

Armia WH40k:
Blood Angels

Wysłany: 2006-03-06, 18:38   

Je?li mo?na to dla mnie te? prosz? zarezerwowa? miejsce. Na razie moja armia to troche metalu i plastiku, ale powoli nabiera kszta?tów. :razz:

'I believe in my Chapter. My primarch, my Emperor… My brothers'

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2006-03-06, 18:45   

jacoleko napisał/a:
Oczywi?cie po zdobyciu odpowiedniej ilo?ci prowincji (terenu) mamy mo?liwo?? wystawienia czego? ci??szego

Mam troszeczk? inn? koncepcj?. Zbytnie bonusy z tego p?yn?ce sprawi?yby, ?e szybko nam by si? kampania rozstrzygn??a (kto? zgarn??by tych bonusów zbyt du?o).

Mój pomys? jest taki. Ka?dy l?duje z flot? inwazyjn?. W jej ramach by?yby: nieograniczona ilo?? HQ i troops (coby podstawowe minimum zawsze mie?), oraz pewne ograniczone ilo?ci jednostek z HS, FA itd. Np: na wst?pie ka?dy mia?by po jednej jednostce z ka?dego pozosta?ego slotu. Po jej ewentualnym zniszczeniu na placu boju - nie b?dzie ni? ju? dysponowa?... do pewnego momentu. Powiedzmy, ?e co 2 tury kampanii dowództwo dosy?a?oby jedn? jednostk? z losowego slotu. To nie znaczy oczywi?cie, ?e nie obowi?zywa?by pu?ap punktowy: po prostu w okre?lonym pu?apie punktowym pocz?tkowo gracz móg?by wystawi? tylko jeden Heavy Support np. Po zaj?ciu miasta albo wzros?aby cz?stotliwo?? "odnawialno?ci" takich jednostek, albo gracz móg?by np wybiera?, ?e w tej turze do jego puli wyboru dojdzie jaki? Fast Attack (nie musia?by zdawa? si? na los). Wyja?ni?em dostatecznie jasno?

Je?li tak, to mam jeszcze w zanadrzu koncepcj? garnizonów, ale o tym po ewentualnym odzewie (bo nie wiem, czy mam si? produkowa? ;) ).

Jeszcze jedno: je?liby pomys? si? rozwin??, mo?naby stworzy? jeszcze jedno, trzecie podforum, z topikami o historii, statystykach itp duperelkach :)

jacoleko 
Wielki Ascendent

Armia WH40k:
orki tyranidzi

War of the Ring:
The Misty Mountains

Wysłany: 2006-03-06, 19:05   

Masz racj?. System bonusów, jaki zaproponowa?em dzia?a?by w jedn? stron? i pewnie kampania rozstrzygn??aby si? szybko lub ci?g?a w jednym wyznaczonym kierunku.
Twój system jest lepszy i to dostarczanie jednostek te? bardzo przypad?o i do gustu. Ale aby rozgrywk? bardziej urozmaici? to proponowa?bym, aby przeciwnicy nie wymieniali si? informacjami o tym, co wystawi?. Wiedzieliby tylko, ?e wolno im wystawi? armi? za okre?lon? liczb? punktów. Oczywi?cie strata jednostek rzadkich typu HS, FA, Elita by?a by obowi?zuj?ca, bo w?a?nie niekiedy one rozstrzygaj? dan? bitw? jak mieli?my si? okazj? przekona?.
Teraz problem bitew, czyli wyzwania danego przeciwnika do walki. Na jakich zasadach odbywa?yby si? starcia. Ka?dy z ka?dym czy te? rzucamy wyzwanie przeciwnikowi. Po prostu boj? si?, ?e skupimy si? na jednym graczu i za szybko go rozwalimy. Powinien by? jaki? system rozgrywania star?. Ale mam nadziej?, ?e to przewidzia?e?.

Gazza 
Arcymag

Wysłany: 2006-03-06, 20:14   

Popieram ca?ym sercem. Martwi mnie tylko odleg?o?? nas dziel?ca i wynikaj?ce z niej problemy. Jednak licz? na Admina, ?e w swej b?yskotliwo?ci i ten problem jako? rozwi??e. :bum:

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2006-03-06, 20:30   

Spoko :) Za pó? godziny-45 minut opublikuj? map?, pó?niej ewentualne dalsze szczegó?y.

jacoleko 
Wielki Ascendent

Armia WH40k:
orki tyranidzi

War of the Ring:
The Misty Mountains

Wysłany: 2006-03-06, 20:45   

Problem mo?e zosta? rozwi?zany przy okazji warsztatów. 11 Marca mo?na ju? pierwsze bitwy stoczy?. O ile chcecie i o ile Watch si? wyrobi z zasadami kampanii i ca?? reszt?, czyli losowanie par (o ile takie b?dzie) chyba, ?e b?dzie system wyzywania na bitwy.

Watcher 
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:
Bretonnia Imperium

War of the Ring:
Isengard Rohan

Wysłany: 2006-03-06, 21:51   

Nie wiem, sk?d ta ziele? w skanie, ale na razie nie mam czasu, by skanowa? ponownie.

Poni?ej mapka g?ównego kontynentu Tartaru. Wyrazy to nazwy prowincji. Przez góry nie b?dzie mo?na przechodzi?.

Wiem, ?e jest nieczytelna, ale chcia?em, ?eby?cie mieli ogólne spojrzenie. Mapa w pe?nej wersji b?dzie pó?niej do ?ci?gni?cia. Na pocz?tku ka?dy z nas wybierze sobie prowincj? , na któr? dokona desant, zgodnie z kolejno?ci? armii wybieraj?cych przy misjach. Nie ma jeszcze zaznaczonych miast, to pó?niej. Przez jaki? czas zajmowa? b?dziemy prowincje neutralne, pó?niej zaczn? si? starcia, wtedy po prostu, gdy gracz zadeklaruje atak na prowincj? zajmowan? przez kogo? innego.

Odpowiedz do tematu