Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
XV Mi?dzynarodowy Festiwal Fantastyki w Nidzicy/Konwenty
Autor Wiadomość
Pantufel 
Diuk

Wysłany: 2008-06-17, 14:06   XV Mi?dzynarodowy Festiwal Fantastyki w Nidzicy/Konwenty

12-15 czerwca na Zamku w Nidzicy ( wystrój ) odby? si? XV Mi?dzynarodowy Festiwal Fantastyki, na który spontanicznie wybrali?my si? z bratem. Bior?c pod uwag? fakt, ?e nie jest on szeroko znany, trzasn? tu ma?? relacj? w ramach propagowania i zach?ty.

Na wst?pie zaznaczam, ?e jest to konwent znacz?co ró?ni?cy si? od wszystkich innych. Nie znajdziesz tu ma?olatów krzycz?cych o RPGach, jest za to du?a grupa weteranów, którzy pami?taj? pocz?tki tego konwentu (15 lat!), nie ust?puj? im l?ejsi weterani (6-9 letni sta?). Ja i brat jako „dziewic i dziewica” pierwszego dnia czuli?my si? troch? zagubieni, lecz po 4 dniach ?egnali?my si? z tymi lud?mi jak ze swoimi, wracaj?c pod wra?eniem, z nowymi znakomitymi znajomo?ciami, ci??szymi plecakami (+13 ksi??ek) a przez to grubo uszczuplonymi finansami (zgroza, niech spadnie na to zas?ona milczenia). Po 4 godzinach jazdy w Nidzicy ukaza? nam si? gotycki zamek. Bingo, cel naszej podró?y. Otrzymali?my swoje ?ó?te dziewicze przypinki (kolor odpowiada? sta?owi) informatory z mapkami, list? go?ci, programem i innymi przydatnymi informacjami. Od tej chwili nieustannie przez 4 dni ?yli?my fantastyk?. Opisz? tu tylko te rzeczy na których byli?my cia?em i duchem, gdy? mo?na by?o wybra? interesuj?ce nas programy z wielu propozycji.

Dzie? pierwszy czwartek 12
W Sali Rycerskiej o tu odbywa?y si? prelekcje filmów. Jako, ?e filmy mo?na obejrze? w innych okoliczno?ciach czas sp?dzali?my g?ównie na panelach odbywaj?cych si? w Galerii.
Godzina 12.00 Wojtek Sede?ko (pomys?odawca Festiwalu i w?a?ciciel wydawnictwa Solaris) przedstawi? wyk?ad pt. „science fiction znana i nieznana”. Mnie, nie siedz?cej w SF da? do zrozumienia ?e czas najwy?szy to zmieni?
Godzina 13.00 Jacek Komuda i wyk?ad „Moskwa oczami polskiego szlachcica” opowiada? o Dymitrze Samozwa?cu, okupacji Kremla i wojnach polsko-moskiewskich z pocz?tku XVII stulecia. W kontek?cie pisanej powie?ci historyczno-fantastycznej o wspomnianym Dymitrze. Prowadzi? wyk?ad bardzo ciekawie, dyskusja z sal?, wed?ug nas bardzo dobry punkt programu. [URL=http://img299.imageshack.us/my.php?image=jacekkomudadl8.jpg]?up 1[/URL]
Godzina 14.00 Spotkanie autorskie z Maj? Lidi? Kossakowsk?. Wyk?ad o IFA – afryka?skiej magii i ?ródle voodoo. By?am zachwycona! Temat arcyciekawy, a Maja sypa?a tekstami w stylu: „No i ten niewolnik rzuci? kamieniem w boga i go zgniot?o. Podszed? do niego inny bóg, podniós? kamie?, powiedzia? „ojojoj”, zebra? resztki do skorupy orzecha palmowego, poczeka?, a? sfermentuj? i co z nich wyro?nie. Oni w ogóle ci?gle siedzieli pod tymi palmami, pili wino palmowe i robili to, co zwykle robi? bogowie. Wiecie nie?”. Jak dla mnie jeden z najlepszych je?li nie najlepszy wyk?ad! [URL=http://img120.imageshack.us/my.php?image=majaqa8.jpg]?up 2[/URL]
Godzina 15.00 Jaros?aw Grz?dowicz opowiada? o krwawym sushi czyli o roli horroru japo?skiego i jak wp?ywa na fantasy i odbiorców. By?o dobrze, cho? on sam mówi?, ?e nie by? do ko?ca zadowolony. Mnie si? tam podoba?o. [URL=http://img502.imageshack.us/my.php?image=grzdowiczyw9.jpg]?up 3[/URL] Jarek
Godzina 16.00 ?ukasz Orbitowski i „Co g?ówny nurt mo?e zaoferowa? fantastyce” by?am jednym uchem wi?c nie jestem kompetentna do wzmianki
Oprócz tego w Sali rycerskiej odbywa?y si? projekcje filmów, na dziedzi?cu eliminacje konkursu a i czynna ksi?garnia. To by?o zdradzieckie…
Oko?o 18 pojechali?my do Kalborni gdzie wszyscy nocowali?my, a o 19.00 ognisko. Miody pitne i inne napoje la?y si? strumyczkiem, jedzenie do woli, lu?ne rozmowy z autorami, t?umaczami, weteranami. Impreza szybko si? rozkr?ca?a, potem by?o tylko lepiej.

Dzie? drugi pi?tek 13
Godzina 11.00 Andrzej Pilipiuk „demonologia i zabobony Ukrainy” opowiada? ciekawie, nawi?zywa? do swoich ksi??ek, dyskutowa? z lud?mi. Jestem zachwycona tym cz?owiekiem! Jest absolutnie klimatyczny, otwarty, sympatyczny i có?… specyficzny! Andrzej
W ramach ciekawostki, stoj? z Micha?em (brat) w ksi?garni, przegl?damy ksi??ki. Podchodzi do niego Andrzej i wskazuj?c na swoj? ksi??k? mówi: „kup t? ksi??k?, tu gwa?c? nieletni?.
Micha?: Andrzej, wczoraj mi j? podpisywa?e?.
A: No to kup t? (wskazuj?c na drugi tom) tu nieletnia bierze odwet!
M: Ale Andrzej, t? te? mi podpisa?e?…
A: pierd*** nie gadam z wami! Po chwili: *cisza* to kup trzeci tom, wyjdzie w sierpniu, tam znowu gwa?c? nieletni?.”
Albo schodz?c po schodach dar? si? „precz z Sapkowskim!”
(przechodzi obok wi?c pytam „co to by? za gromki okrzyk?”
Andrzej z min? niewini?tka: „jaki?”
Ja: „no ten o Sapkowskim.”
A: „Oj no! Nie lubi? go?cia! Chocia?… wypowiedzia? si? pozytywnie o moich ksi??kach. Hmm… ale i tak go nie cierpi?!!!”) [URL=http://img411.imageshack.us/my.php?image=aniandrzejqw0.jpg]?up 4[/URL]
Godzina 12.00 spotkanie z Maciejem Parowskim, redaktorem naczelnym Nowej Fantastyki, mówi? o przysz?o?ci pisma i planach. Dla czytelników ciekawe. Maciej
Godzina 13.00 panel „czy political i science fiction ma jeszcze w Polsce przysz?o??” (Pawe? K?pczy?ski, Marek Oramus, ?ukasz Orbitowski i inni) wg mnie tak ?rednio, do pos?uchania.
W Sali Rycerskiej o 14.30 odby? si? panel o twórczo?ci Johna Crowleya a o 15.00 prezentacja cyklu AEgipt prowadzona przez Konrada Walewskiego, t?umacza. Wg. nas bardzo ciekawie poprowadzony wyk?ad, zach?ci? do ksi??ki Johna, a tak?e pozostawi? du?o niedosytu, na szcz??cie ksi??ki uka?? si? za jakie? dwa miesi?ce.
Godzina 16.30 w Galerii wernisa? Wojtka Siudmaka - jego fantastycznych grafik do Diuny [URL=http://img515.imageshack.us/my.php?image=obraz141go2.jpg]?up 5[/URL] Grafika 1 grafika 2 Pó?niej wywiad z W. Siudmakiem, mówi? tak?e o swoim projekcie zwi?zanym z miastem Wielu?. Parowski i Siudmak mo?na by?o podziwia? oryginalne Stroje z Diuny
Na Antresoli odby? konkurs wiedzy o Diunie i konkurs strojów Zdj?cie Zdj?cie 2
O 19.00 zacz??o si? barbeque i na podzamczu koncert zespo?u folkowego Shannon . Takie irlandzkie granie, skoczne i na poziomie. Wokalista gra? na czym tylko mo?na i zaprezentowa? gard?owy ?piew z Mongolii SZACUN! Wysz?o niesamowicie!

Dzie? trzeci sobota 14
Godzina 10.30 wywiad z Johnem Crowleyem; creative writing dla m?odych pisarzy i nie tylko. Mam nadziej?, ?e wiecie z grubsza kim jest Crowley, je?li nie to poczytajcie, polecam! [URL=http://img207.imageshack.us/my.php?image=crowleyil7.jpg]?up 6[/URL] Konrad Walewski i John Crowley
Godzina 11.30 panel „wyczerpany paradygmat” uczestnicy m. in. Maja Kossakowska, Konrad Walewski. Opowiadali o tym, czy fantasy formu?y tolkienowskiej uleg?o wyczerpaniu, czy nast?puje wch?oniecie klasycznej fantasy przez New-weird. I jak w tym kontek?cie wygl?da fantasy w Europie i w Polsce. Maja i Konrad
Godzina 12.30 Panel "Strach przed strachem" Dlaczego Polacy ch?tniej kupuj? horrory ni? je tworz?, dlaczego literatura grozy nie przyj??a si? w Polsce na wi?ksz? skal?. panel
Odby? si? te? turniej ?uczniczy, przedstawienie teatralne (do mnie, niestety nie przemówili) i oficjalny wywiad z Johnem Crowleyem.
O 18.00 rozdanie nagród Sfinks 2008 Sfinksy 2008
W Kalborni o 20.00 biesiada warmi?ska. S?uchajcie, to jest dopiero BIESIADA. Darmowe miody pitne od sponsora, jedzenia, ?e ugina?y si? sto?y, na sto?ach wino. Jacek Komuda pantufel a w tle Jacek zjawi? si? w stroju szlacheckim (jest szlachcicem), Andrzej Pilipiuk chodzi? z litrow? butl? w?asnego samogonu, a my poznali?my smak takiego oto napoju (wódka, dwójniak i sok malinowy) - jest pyszne, uwierzcie. Do pó?nej nocy (a raczej wczesnego brzasku) siedzieli?my przy sto?ach i rozmawiali?my z weteranami, t?umaczami ksi??ek i samymi pisarzami. Nale?y zaznaczy?, ?e w Nidzicy wszyscy mówi? do siebie po imieniu, nie ma wi?c czego? takiego: panie Tomaszu Bochi?ski… tylko leci si? od razu Tomek a co my?lisz o tym…. I tak dalej. Niektóre znajomo?ci przesz?y ju? na inne fora, a i okaza?o si?, ?e ?wiat ?wiatem, a koniec ko?ców spotykamy si? w Nidzicy.

Dzie? czwarty niedziela 15
Gdy ju? wszyscy dotarli ca?o na zamek.
Godzina 11.00 panel „Zmierzch feudalizmu w fantasy” (Kossakowska, Pilipiuk, Komuda i inni) Dyskusja o tym, dlaczego ?wiaty fantasy g?ównie oparte s? na monarchii? Czy mo?liwa jest fantasy bez cesarzy i królów, i czy da si? j? oprze? na innych systemach politycznych, które zapewni?yby atrakcyjno?? ?wiata. Tu tekst Majki „bohater tak dobry, ?e a? kapie i wypala traw?”. Doszli?my do wniosku, ?e nie jest mo?liwe. Andrzej Pilipiuk schodz?c po schodach po sko?czonym panelu dar? si? „nie ma alternatywy dla monarchii!” [URL=http://img181.imageshack.us/my.php?image=michaowyandrzejnu0.jpg]?up 7[/URL]
Godzina 12.00 panel „Dinozaury Fantastyki” z Tomkiem Bochi?skim, Lechem J?czmykiem, Markiem Oramusem i Wotkiem Sede?k?. Bardzo dobry pomys? prezentacji zapomnianych tekstów fantastyki, w ramach projektu wydania ich w antologii.
Niestety nie zd??yli?my na ostatni panel „bohater czy fabu?a” na którym bardzo mi zale?a?o, bo musieli?my wróci? do domu o jakie? racjonalnej godzinie.

Cichaczem, a zarazem wrzasn?, ?e go?ciem Festiwalu w 2011 roku b?dzie George R. R. Martin. Sceptyków nie musz? chyba przekonywa? do wybrania si? hmm? Zaznaczaj?c, ?e on zjawia si? na 4 konwentach rocznie.
My jeste?my bardzo pozytywnie nakr?ceni, uznali?my, ?e ten XV Festiwal jest dobrym preludium do corocznej tradycji, poza tym na XXV-leciu i my b?dziemy weteranami ?wiec?c niebiesk? przypink? :] Cena akredytacji nie jest niska (140 z?) ale patrz?c na ca?o??, zorganizowanie, poziom i wykonanie jest to bardziej ni? bardzo warto.

Watcher 
Hammer of Thor

Wysłany: 2008-06-17, 14:57   
   Baretki: zalozyciel

W 2011 b?d? zatem, niech mnie kule bij? :)

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.
  Klub: battleground

KacperTheCowboy 
Diuk

Wysłany: 2008-06-17, 20:18   

Bardzo fajna relacja. A? ?a?uj?, ?e nie by?o mnie tam, ale konwentami zacz??em interesowa? si? bardzo nie dawno. Wybiera si? kto? na Polcon?

Pantufel 
Diuk

Wysłany: 2008-06-17, 22:20   

Micha? zwróci? mi uwag?, ?e nie dzia?a jeden link z dedykacj? Crowleya, tu powinien dzia?a?. Nie mam opcji 'edytuj' przy po?cie. Kacper, my?la?am o tym, zobaczymy jak finanse pozwol?. Watcher poczekaj na list? go?ci w przysz?ym roku, a nu? co? Ci? zainteresuje :)

silek 
Książę Elektor

Wysłany: 2008-06-18, 15:35   

Pantuflu - przeczytawszy relacj?, oniemia?am! jak mog?a? powiedzie? mi o takiej atrakcji tak pó?no? O_o gdyby mój brat o tym us?ysza? zakwicza?by pewnie z zachwytu,. rzuci? sesj? w k?t i pogna?by na ten zamek pieszo cho?by!

Andrzej Pilipiuk moim idolem! XD

Pantufel 
Diuk

Wysłany: 2009-01-27, 21:46   

Pozwol? sobie zamie?ci? informacj? :) XVI Mi?dzynarodowy Festiwal Fantystyki

Odpowiedz do tematu