|
Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)
|
|
Wiedźmin |
| Autor |
Wiadomość |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2019-12-20, 15:54 Wiedźmin
Baretki:  |
|
|
Pierwszy odcinek:
Bardzo ok finałowa walka. Cintra wygląda tak, jak sobie wymarzyłem: trochę Camelot. Ładne, dyskretne Znaki.
Geralt trochę meh. Ten grobowy głos (w oryginale), taki drewniany nieco. Dużo lepsza Renfri. Duuużo lepsza Ciri. Fatalna bitwa (mogliby sobie ją podarować, skoro budżet nie ten). Czary Myszowora ogromny meh. No i zakończenie nieco rozczarowuje: trochę tak zbyt gładko następuje wejście ludzi w tryb „rzeźnika z Blaviken”, Geralt mógłby mieć w tym momencie trochę więcej szaleństwa na twarzy, więcej krwi. Wtedy wyglądałoby to naturalniej.
4- |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2019-12-22, 09:26
|
|
2
Oj, słabe to było. Wątek Yen prowadzony nieporadnie, w ogóle nie rozumiem tego niby iskrzenia między nią a Istreddem, ani dlaczego jest tak ważna dla Stregobora, że postanowił ją śledzić. Brak zaznaczenia, że w jej przypadku mamy do czynienia z dużym chronologicznym skokiem też uważam za dziwne. Fatalny jest silvan, wrażenie sztuczności jest kolosalne. Elfy, ojej Peruwiańczycy zaatakowali i tę produkcję kompletnie brak gracji i majestatu Tego czarnoskórego elfa też nie do końca rozumiem, to nie driada z Brokilonu.
Fantastyczny za to dla mnie jest Jaskier, najjaśniejszy punkt odcinka. Tissaia też ok.
3-
3
Znakomity wątek strzygi, ale cóż, tu już po prostu materiał literacki i animacja Bagińskiego przetarły szlak. Triss, no cóż, bardzo słaby casting (hej, ta dziewczyna grająca Renfri byłaby super), ale z drugiej strony przynajmniej ta Merigold nie jest cały czas wydekoltowana (w książce nie była). No i wątek Yen wskoczył na lepsze tory.
4 |

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

|
Wysłany: 2019-12-22, 22:54
|
|
| Te przeskoki czasowe trochę gmatwają fabułę. |
|
|
|
 |
Juleks
Cesarz

|
Wysłany: 2019-12-23, 05:59
|
|
Ostatnie życzenie i miecz przeznaczenia to zbiór opowiadań niż faktyczna opowieść od A do Z, więc mnie to akurat nie dziwi.
Boli mnie fakt, że sam motyw z elfami z Dol Blathana został potraktowany po macoszemu, to był jak dla mnie jeden z lepszych motywów w książce.
Swoją drogą, czy przypadkiem Geralt nie zabrał ciała Renfri i jej nie pochował gdzieś w miejscu X aby Stregobor nie dorwał się do jej ciała w celu badań? |
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2019-12-23, 20:31
|
|
4
Chyba najlepszy na razie obejrzany przeze mnie odcinek. Rewelacyjny jest ten Jaskier, szkoda, że tak oszczędnie dawkowany. Cała intryga z Niespodzianką to oczywiście zasługa ASa, ale dobrze, że nie zdołano tego zepsuć. Jeż w przeciwieństwie do wcześniejszego silvana: bardzo porządny. Sceny w Brokilonie też znakomite.
No i najmniej drewniany Cavill, właściwie w ogóle tu już otrzepał się z kory.
5- |

|
|
|
 |
Drzewiec
Ascendent

|
Wysłany: 2019-12-24, 07:31
|
|
Te przeskoki na początku były dla mnie też irytujące (tym bardziej, że nie czytałem książek, ale to się zmieni) Mam wrażenie, że im dalszy odcinek tym jest lepiej. Mi się bardzo podoba ekranizacja prozy Sapkowskiego, ale to moja subiektywna ocena. Jestem po 5 odcinkach |
_________________ There is only War!
 |
|
|
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

|
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2019-12-28, 18:21
|
|
Wiedźmin 5
Odcinek przyzwoity, nie rzucający na kolana. Na plus jak zawsze Jaskier, trochę na minus Yen, po której słabo widzę charyzmę Yen z książek. Dżinn jakiś taki budżetowy. Chireadan również.
3+ |

|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2020-01-04, 13:28
|
|
Wiedźmin 6
Jeden z najgorszych odcinków, może najgorszy. Fatalny smok, najwyraźniej ta marka obdarzona jest jakąś klątwą, nieprzekonująca Yennefer, ta cała podróż jakaś taka dziwna (gdzie są ich pakunki??), Borch imho zupełnie nietrafiony, nie wykorzystano potencjału jakiegoś pogłębienia wizerunku drużyn biorących udział w polowaniu (szczególnie Rębacze i krasnoludy wypadają blado). No właśnie, krasnoludy... Poza może Yarpenem, reszta kompletnie nie wygląda na twardych wojowników, są karłami z Willowa, straszny fail.
2+
Wiedźmin 7
Jakiś taki nijaki ten odcinek, nie wybijający się ani na plus, ani na minus. Taka rozbiegówka przed finałem.
3
Wiedźmin 8
Niby dobrze, ale ze skazami. Spotkanie z Niespodzianką jakieś mdłe, starcie w Sodden chaotyczne. Doceniam drobiazgi, typu poparzenie Triss (w książkach chodziła niewydekoltowana, ze względu na poparzenia spod Sodden właśnie). Ogrodzieniec robi robotę, wraz z wygenerowanym tłem (bardzo dobrze wygenerowanym). Znakomite ghule.
4-
Ogólnie wychodzi mi ocena 3+. Nie jest źle, ale mogłoby być duużo lepiej. |

|
|
|
 |
jacoleko
Wielki Ascendent

|
Wysłany: 2020-01-05, 01:06
|
|
Ze smokami pojechali, bo co to kurcze miało być. Zresztą tak jak wspomniałeś cały odcinek jakiś taki niedorobiony.
Ogólnie cały serial 3/5 |
|
|
|
 |
Gazza
Arcymag

|
Wysłany: 2020-01-07, 08:10
|
|
|
Po 4 odcinkach serial dla mnie raczej z kategorii rozczarowań roku.
Na kolejne odcinki nawet specjalnie nie mam ochoty - niczym nie porywa.
Z ostateczną oceną poczekam do zaliczenia całości, ale po olbrzymim hype okazuje się, że to raczej wydmuszka... |
|
|
|
 |
|
|
phpBB by
przemo
|