|
Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)
|
|
Magiczny Miecz |
| Autor |
Wiadomość |
Propi
Baron

|
Wysłany: 2006-10-18, 10:11 Magiczny Miecz
|
|
|
Przegl?dam to forum i widz?, ?e masa ludzi kr?ci si? tutaj w ?wiatku rozmaitych gier karcianych czy te? bitewnych. Ja, cho? klimat takiego np. LOTR jest mi baaaardzo bliski i prawdopodobnie nawet ciekawie by si? w to gra?o, nigdy nie zazna?em takich karcianek z prawdziwego zdarzenia. Jedyn? gr?, która cho?by ociera si? o tematyk? rozwoju postaci, w któr? gra?em, jest w?a?nie planszowy Magiczny Miecz. Nie wiem, czy kto? z Was si? kiedykolwiek zetkn?? z tym dzie?em, ale dla mnie przez d?ugie lata by? to dla mnie obiekt niet?gich westchnie?. Westchnie? g?ównie dlatego, ?e z braku zainteresowanych i wkr?conych znajomych, gra le?a?a przez wi?kszo?? czasu w szafie, a? do momentu, gdy by?em zmuszony j? sprzeda? (za niez?e pieni?dze, dodam dla u?atwienia ). Niemniej jednak swoje godziny przy Magicznym Mieczu sp?dzi?em, fortun? na wszelkie dodatki (Jaskinia, Gród, Labirynt Magów), r?ce na ci?ciu ?etonów do?? powa?nie nadwyr??y?em - klimat to mia?o niesamowity. Walki magiczne i "manualne", Karty Zdarze?, sztuki z?ota i napotykane potwory - miód po prostu Jestem wi?c ciekaw, czy ktokolwiek z Was gra? w t? legend?, czy mo?e od razu przeszli?cie do bardziej zaawansowanych systemów, Magiczny Miecz pomijaj?c jako zbyt "dziecinny" czy niezbyt rozbudowany? Szalenie mnie interesuje, jaka (i CZY!) jest opinia graczy o tym planszowym dziele. Za wszelkie elaboraty b?d? rzecz jasna, d?wi?czny |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2006-10-18, 12:29
Baretki:  |
|
|
Magiczny Miecz jest polskim plagiatem gry "Talisman" firmy Games Workshop, która w Polsce wysz?a pod tytu?em... "Magia i Miecz" Gra przednia, wiele ?miechu i emocji (szczególnie przy losowaniu postaci ), chyba jeszcze gdzie? j? mam wraz z dwoma dodatkami (Miasto oraz "W Kosmicznej Otch?ani"). |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
Gazza
Arcymag

|
Wysłany: 2006-10-18, 14:40
|
|
|
A ja posiadam wci?? kompletn? i w doskona?ym stanie gr? "Magiczny miecz" wraz z wszystkimi dodatkami. Nie ukrywam, ?e je?li kto? by?by zainteresowany odsprzedam niedrogo. |
|
|
|
 |
Drzewiec
Ascendent

|
Wysłany: 2006-10-18, 14:47
|
|
O tak pami?tam t? gr? bardzo dobrze. Wiele godzin si? sp?dzi?o graj?c w ni?. W sumie to by?y moje pierwsze kroki w ston? ?wiata fantasy |
_________________ There is only War!
 |
|
|
|
 |
Propi
Baron

|
Wysłany: 2006-10-18, 15:13
|
|
|
Kupi? jak kupi?... ja bym ch?tnie jak?? parti? stoczy?
Co do "Magii i Miecza" - wiem, ?e takie co? istnieje, ale nie mia?em poj?cia jaki jest zwi?zek mi?dzy oboma produkcjami |
|
|
|
 |
GyzzBurn
Następca tronu

|
Wysłany: 2008-04-11, 15:59
|
|
|
| tu mo?na gra? online; niestety nie gra?em nawet w realu i nie znam zasad |
_________________ „Fortuna to niesta?a dziwka, zwariowana na punkcie ironii” Glen Charles Cook |
|
|
|
 |
Pantufel
Diuk

|
Wysłany: 2008-04-11, 21:24
|
|
|
O prosz?! Najwi?ksza gra mojego dzieci?stwa, Magia i Miecz poch?on??a kilkaset godzin ?ycia brata i moich. Przy przeprowadzce zagin??a, ale jakie? 2 lata temu nadrobili?my straty ciesz?c si? teraz wszystkimi cz??ciami. Je?li planowane partie tak?e jestem ch?tna |
_________________ "Nie jeste?my Szwedami, Rosjanami nie b?dziemy nigdy, b?d?my wi?c Finami!" |
|
|
|
 |
El Romano
Giermek

|
|
|
|
 |
Czosnek
Wielki Król

|
Wysłany: 2008-04-23, 10:40
|
|
|
Nieskromnie si? chwal?c zakupi?em wczoraj pierwowzór brytyjski, czyi TALISMAN mia?em okazj? pogra? wcze?niej w polsk? wersj? tj. Magi? i miecz (tu uk?ony w stron? Gazzy) dlatego gdy dowiedzia?em si? ?e talisman jest do kupieia u nas, bezzw?ocznie ruszy?em go naby?. Szczerze my?la?em ?e go u nas nie b?dzie. Wiem na 100 % ?e nak?ad tej gry si? ko?czy, firma blackindustries straci?a licencj? od GW- teraz to oni chc? j? wyda? samodzielnie-wi??e si? to z obecno?ci? figurek zamiast pionków, ale i z du?o wi?ksz? cen?, ponadto gra raczej nie b?dzie t?umaczona na polski-czemu, nie wiem.
Ale teraz kilka s?ów na teman Talismanu
Gra wymiata, pod wzgl?dem klimatu, prostoty rozgrywki, ale chyba najbardziej pod wzgl?dem wykonania, wiem ?e Magia i Miecz jest made in poland etc. wiem ?e obecznie mamy inne mo?liwo?ci graficznokomputerowodrukarskie, ale mówie wam kolory, grafiki po prostu cudo. Karty zada?,czarów etc. mog?yby by? ciut wi?ksze, karty postaci s? ok.Jak b?d? mia? mo?liwo?? to nawrzucam tu par? fotosów.
Jedyne co mo?? dotkn?? to troch? zaporowa cena (chocia? czy ja wiem?) w Bardzie da?em za ni? 140z? (dosta?em rabat- normalna cena to 150) ale je?li na figurki ?rednio wydaj? podobne kwoty, to jednorazowa przyjemno?? w tej formie napewno nie b?dzie tak straszna. A Talisman to gra ponadczasowa i na pewno b?d? nie raz do niej si?ga?. |
_________________ tak, to ja |
|
|
|
 |
Pantufel
Diuk

|
Wysłany: 2008-05-12, 18:47
|
|
|
W weekend majowy brat i ja postanowili?my dostarczy? sobie troch? rozrywki, oto rezultaty:
Powrót do przysz?o?ci by? bardzo przyjemny, a i ?miechu sporo (po wyj?ciu trzech kart smoków - si?a 8,9,9 na ten przyk?ad)
Mam nadziej?, ?e obrazki nie s? za du?e, na moim monitorze nic si? nie rozje?d?a, gdyby by?y problemy, dajcie cynka to zmniejsz?. |
_________________ "Nie jeste?my Szwedami, Rosjanami nie b?dziemy nigdy, b?d?my wi?c Finami!" |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2008-05-12, 19:24
|
|
Zazdro?? na gigantycznym poziomie Widz? tam wszystkie dodatki, które kiedy? mia?em (a potem gdzie? znikn??y ). Tej bia?o-jasnoniebieskiej nie kojarz?. |

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
Pantufel
Diuk

|
Wysłany: 2008-05-12, 20:33
|
|
|
| To nieoficjalny dodatek "Lodowa Kraina" O taki |
|
|
|
 |
Drzewiec
Ascendent

|
Wysłany: 2008-05-12, 21:52
|
|
| Watcher napisał/a: | Zazdro?? na gigantycznym poziomie Widz? tam wszystkie dodatki, które kiedy? mia?em (a potem gdzie? znikn??y ). Tej bia?o-jasnoniebieskiej nie kojarz?. |
chwila, chwila ... s?owo "mia?em" jest troszk? nie na miejscu ... jak b?d? mia? czas to poszukam ...
Gra jest niesamowita ... b?dzie trza zrobi? powrót do przesz?o?ci |
_________________ There is only War!
 |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2008-05-15, 23:45
|
|
| Cytat: | Wydawnictwo Fantasy Flight Games zapowiedzia?o na pa?dziernik wydanie nowej, poprawionej wersji gry Talisman (znanej w Polsce jako Magia i Miecz).
Talisman 4th Edition zosta? niedawno opublikowany przez Games Workshop, firm? znan? raczej z gier figurkowych (Warhammer). W zwi?zku z opisywanym przez nas porozumieniem, Fantasy Flight Games naby?o prawa do wydawania gier planszowych GW.
Edycja FFG b?dzie de facto wersj? 4.5 - do??czone zostan? do niej plastikowe figurki, poprawione regu?y i ulepszona jako?? wszystkich elementów. Fantasy Flight Games ma du?o wi?ksze do?wiadczenie w wydawaniu gier planszowych, wi?c mo?na si? spodziewa?, ?e wyjdzie to Talismanowi na dobre.
Na szcz??cie osoby, które kupi?y edycj? 4.0 nie b?d? pozostawione samymi sobie. FFG zapowiada sprzeda? pakietu rozszerzaj?cego, który zamieni edycj? 4.0 w 4.5.
Zapowiadane jest tak?e pierwsze rozszerzenie do gry - Death and Glory - które powinno ukaza? si? jeszcze na Gwiazdk? tego roku. |
|

|
|
|
 |
Zapał
Arcydemon

|
Wysłany: 2008-05-16, 18:36
|
|
| Drzewiec napisał/a: | | jak b?d? mia? czas to poszukam ... |