|
Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)
|
|
Nowe rondo (logika chodzieskiej logistyki) |
| Autor |
Wiadomość |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2007-07-23, 13:28 Nowe rondo (logika chodzieskiej logistyki)
Baretki:  |
|
|
| Czy kto? mo?e mi wyt?umaczy?, dlaczego na skrzy?owaniu Paderewskiego-Zwyci?stwa-Wiosny Ludów-Krasi?skiego nie zainstalowano sygnalizacji ?wietlnej? Mam niejasne wra?enie, ?e nawet przy uwzgl?dnieniu kosztów eksploatacji by?oby to rozwi?zanie ta?sze od wytyczania ronda, wyburzania budynku i (je?li si? nie myl?) odbudowy tego budynku kawa?ek dalej... |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
mi?
Wicehrabia

|
Wysłany: 2007-07-23, 13:46
|
|
|
| Je?li chcia?oby si? by? zgry?liwym , mo?na by stwierdzi? , ?e to po prostu Chodzie?. Ale tak powa?nie , to równie? nie mam poj?cia. Jak dla mnie zburzy? budynek i postawi? w jego miejsce inny tyle ?e kawa?ek dalej jest bezsensu, ?eby nie powiedzie? g?upie. |
|
|
|
 |
RNR
Książę

|
Wysłany: 2007-07-23, 13:58
|
|
|
| Watcher napisał/a: | | Czy kto? mo?e mi wyt?umaczy?, dlaczego na skrzy?owaniu Paderewskiego-Zwyci?stwa-Wiosny Ludów-Krasi?skiego nie zainstalowano sygnalizacji ?wietlnej? |
| mis napisał/a: | | Je?li chcia?oby si? by? zgry?liwym , mo?na by stwierdzi? , ?e to po prostu Chodzie? |
Bo to Chodzie? Jeszcze wi?kszym bezsensem jest kawa?ek rozebranej jezdni na drodze krajowej nr 11 (ko?o ChDKu), w sezonie, kiedy to wszyscy gnaj? nad morze. To utrudnia strasznie ruch. Mogliby zaj?c si? tym wczesn? wiosn? |
_________________ – Moja jest tylko racja i to ?wi?ta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza ni? twojsza. ?e w?a?nie moja racja jest racja najmojsza! |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2007-07-23, 14:01
|
|
| RNR napisał/a: | | Watcher napisał/a: | | Czy kto? mo?e mi wyt?umaczy?, dlaczego na skrzy?owaniu Paderewskiego-Zwyci?stwa-Wiosny Ludów-Krasi?skiego nie zainstalowano sygnalizacji ?wietlnej? |
| mis napisał/a: | | Je?li chcia?oby si? by? zgry?liwym , mo?na by stwierdzi? , ?e to po prostu Chodzie? |
Bo to Chodzie? Jeszcze wi?kszym bezsensem jest kawa?ek rozebranej jezdni na drodze krajowej nr 11 (ko?o ChDKu), w sezonie, kiedy to wszyscy gnaj? nad morze. To utrudnia strasznie ruch. Mogliby zaj?c si? tym wczesn? wiosn? | Widzia?em skutki z darthmateuszem Kolejka wozów ko?czy?a si? gdzie? w okolicach skrzy?owania na Czarnków (a w ka?dym razie za Gajow? co najmniej) |

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
mi?
Wicehrabia

|
Wysłany: 2007-07-23, 15:05
|
|
|
| Watcher napisał/a: | | Kolejka wozów ko?czy?a si? gdzie? w okolicach skrzy?owania na Czarnków |
Temu akurat si? nie dziwi?. Tam nie za bardzo mo?na przej?? pieszo ,albo przejecha? rowerem , a co dopiero samochodem . Na dodatek nie mam poj?cia, czemu to rozebranie po?owy jezdni mia?oby s?u?y?. |
|
|
|
 |
strzelba
Arcyksiążę

|
Wysłany: 2007-07-23, 15:58
|
|
|
no wi?c, my?l?, ?e odpowiem na zarzuty, bo pisa?em o tym do gazety,
rozebrany kawa?ek jezdni to pocz?tek ca?kowitej przebudowy wiaduktu, który by? robiony wg normy na dobowy przep?yw samochodów w liczbie 4.000 (wtedy jeszcze nie je?dzi?y jeszcze tiry), badania jakie by?y robione tam w zesz?ym roku wykaza?y, ?e dobowo przeje?d?a teraz ok., 20.000 samochodów w tym wysokotona?owe. Norma wytrzyma?o?ci wiaduktu zosta?a wi?c przekroczona x5.
Czemu akurat teraz to robi?? nie jestem specjalist?, inwestor twierdzi, ?e to trudny wiadukt, bo b?dzie trzeba go stawia? od nowa. przy okazji b?dzie szerszy o 5,5 m chodnika przygotowanego pod ?cie?k? rowerow? - bo po remoncie wiaduktu zacznie si? remont ca?ej odwodnicy od Podanina (z rondem na buszczaka) do Ole?nicy i ?cie?k? rowerow? na ca?ej d?ugo?ci) tak przynajmniej mówi? w GDDKiA
Je?li chodzi o rondo na Krasi?skiego, to wystarczy pojecha? tym skrzy?owaniem samochodem, ?eby si? przekona?, ?e ?wiat?a niewiele zmieni?. Jad?c ze na linii Paderewskiego-Zwyci?stwa nie ma si? w?a?ciwie ?adnej widoczno?ci - np moim passatem, który ma pewnie z 1,5 m d?ugo?ci maski, ?eby zobaczy? czy co? jedzie z dróg poprzecznych, musz? wyjecha? prawie do po?owy pasa ruchu, na który si? w??czam.
W tej sytuacji, kiedy stoj?c przy banku mia?bym zielone i tak ruszam w ciemno, nie mam poj?cia, czy kto? nie przelatuje sobie na czerwonym, albo czy jaki? pijaczek akurat nie spaceruje z rowerem.
Te? rozmawia?em o tym z szefem naszej drogówki i z komendantem policji, mówili, ?e by?y robione symulacje co do ?wiate?, które wykaza?y, ?e w tym miejscu ?wiat?a spowoduj? zakorkowanie, bo Krasi?skiego i Paderewskiego s? za krótkie i maj? za du?o ruchliwych wylkotów na t? ilo?? samochodów, które tam przeje?d?aj? w godzinach szczytu.
Poza tym sam mia?em 2 kolizje na tym cholernym skrzy?owaniu, a rondo przynajmniej pomo?e tyle, ze nie da si? na nim gna? szybciej ni? 20km/h, a do tego spowolni pr?dko?? rozwijan? na wszystkich 4 ulicach z krzy?owki co mnie bardzo cieszy |
_________________ www.drugastrefa.net
Naukowo jest stwierdzone, ?e jak cz?owiek ma skleroz?, to dopiero wtedy sobie przypomina, jak to by?o w m?odo?ci. |
|
|
|
 |
Strza?a
Konetabl

|
Wysłany: 2007-07-23, 16:22
|
|
|
| Mo?e i rondo jest rozwi?zaniem drozszym, ale wg. mnie bezpieczniejszym, i lepszym logistycznie, poniewa?, jak pisa? Strzelba, ?wiat?a spowodowa?yby spore utrudnienia. Ja osobi?cie jak na razie prowadz? tylko rower, ale przeje?d?am tym skrzy?owaniem cz?sto, i zdecydowanie wola?bym widzie tam rondo. Jak dla mnie stwierdzenie w tym wypadku ?e "to w?a?nie Chodzie?" ?wiadczy o Chodzie?y dobrze. |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

|
Wysłany: 2007-07-23, 16:28
|
|
| Cytat: | | W tej sytuacji, kiedy stoj?c przy banku mia?bym zielone i tak ruszam w ciemno, nie mam poj?cia, czy kto? nie przelatuje sobie na czerwonym, albo czy jaki? pijaczek akurat nie spaceruje z rowerem. | To akurat sytuacje ekstremalne. Co do pijaczków i piratów drogowych, oni raczej nie powinni by? brani pod uwag? w jakich? symulacjach (pijak mo?e Ci? zaskoczy? zawsze).
| Cytat: | Te? rozmawia?em o tym z szefem naszej drogówki i z komendantem policji, mówili, ?e by?y robione symulacje co do ?wiate?, które wykaza?y, ?e w tym miejscu ?wiat?a spowoduj? zakorkowanie, bo Krasi?skiego i Paderewskiego s? za krótkie i maj? za du?o ruchliwych wylkotów na t? ilo?? samochodów, które tam przeje?d?aj? w godzinach szczytu.
|
No có?, je?li faktycznie co? takiego zosta?o przeprowadzone, to mo?e faktycznie ma to sens. |

|
|
|
 |
mi?
Wicehrabia

|
Wysłany: 2007-07-23, 21:28
|
|
|
Mea culpa, je?li to prawda, ?e rondo to lepsze rozwi?zanie .Nie rozumiem tylko tego przenoszenia budynku. Ale có?. Co do wiaduktu,
| strzelba napisał/a: | | b?dzie trzeba go stawia? od nowa. przy okazji b?dzie szerszy o 5,5 m chodnika przygotowanego pod ?cie?k? rowerow? |
czy to znaczy, ?e na razie prowadzona jest tam jaka? drobna modernizacja, a przebudowa ca?kowita b?dzie zrobiona pó?niej , czy prace , które s? tam teraz wykonywane to ju? ta w?a?ciwa przebudowa? |
|
|
|
 |
Drzewiec
Ascendent

|
Wysłany: 2007-07-23, 22:14
|
|
Wed?ug symulacji przeprowadzonej w zesz?ym roku na K-11 przechodzi przez dob? oko?o 24. 000 aut to po prostu MASAKRA. Wyje?dzaj?? z Gajowej nie je?dz? ju? 11 do pracy, tylko przez lasy . Co do ?cie?ki rowerowej to napomn? tylko, ?e pójdzie ona równie? wzd?u? k-11 od porcelany a? na ca?? d?ugo?? lasu ... robi?em tam szacunek brakarski i ten pas lasu zostanie prawdopodobnie oddany gminie w zamian za inny, ?eby poszerzy? jezdni? i wydzieli? ?cie?k? rowerow? ... co do ronda ... mo?e i Strzelba ma racj? nie mi to ocenia?. Jednak?e dziwi mnie jedno dlaczego tak pó?no jest to robione. Przecie? powinien to by? priorytet - zamiast ronda ko?o Nowego Ko?cio?a, ale mo?e nie znam jaki? tam szczegó?ów ... |
_________________ There is only War!
 |
|
|
|
 |
strzelba
Arcyksiążę

|
Wysłany: 2007-07-23, 22:20
|
|
|
Co do odbudowy budynku kawa?ek dalej, to nic mi na razie nie wiadomo. Wiem, ?e taki plan mia? poprzedni burmistrz. Chodzi?o o odbudowanie fasady starego banku ze wzgl?du na jej warto?? architektoniczn?, rzadko spotykany w okolicy tzw wykusz, w ka?dym razie by? to jaki? argument wobec grupy radnych sprzeciwiaj?cych si? burzeniu czegokolwiek, co nosi znamiona zabytku.
Natomiast co do wiaduktu, to ta modernizacja kompletna ju? si? zacz??a. Zupe?nie si? nie znam na tym, ale mog? powtórzy? co us?ysza?em od dyrektora, czy kierownika firmy Stalmont, która wykonuje ten wiadukt. Otó? mówi?, ?e przebudowa b?dzie przebiega? dwustopniowo. Najpierw rozbior? pas ruchu Pozna?-Pi?a i go postawi? od nowa - samochody b?d? ca?y czas puszczane na ?wiat?ach za wyj?tkiem momentu, kiedy trzeba b?dzie podprowadzi? d?wigi do montowania prz?se? -(to w ogóle b?dzie ciekawe zwa?ywszy na poci?gi kursuj?ce pod spodem). Potem analogicznie zabior? si? za drug? stron?.
Z?a wiadomos? jest taka, ?e zako?czenie inwestycji jest planowane na czerwiec 2008 - pono? tego si? nie da skróci? . Facet mówi? nawet, ?e w okresie stawiania konstrucji b?d? pracowa? 24/24 i montowanie prz?se? b?dzie odbywa? si? w nocy, ?eby du?y dzienny ruch pu?ci? ju? na mo?cie.
Trudno mi ocenia? te wszystkie sprawy, na pewno s? pewne normy, których musz? si? trzyma?, jedno jest pewne - ca?a ta robota b?dzie kosztowa? nie mniej ni? 10.000.000 nowych z?otych, a finansuje j? w ca?o?ci GDDKiA.
Przy okazji te? co? s?ysza?em o zrobieniu zjazdu dla karetek ze szpitala prosto na K-11, ze specjaln? sygnalizacj? ?wietln? sterowan? ze szpitala. |
Naukowo jest stwierdzone, ?e jak cz?owiek ma skleroz?, to dopiero wtedy sobie przypomina, jak to by?o w m?odo?ci. |
|
|
|
 |
Drzewiec
Ascendent

|
Wysłany: 2007-07-23, 22:23
|
|
Reasumuj?c. Ciesz? si?, ?e co? jest robione |
_________________ There is only War!
 |
|
|
|
 |
strzelba
Arcyksiążę

|
Wysłany: 2007-07-23, 22:26
|
|
|
| Drzewiec napisał/a: | | Jednak?e dziwi mnie jedno dlaczego tak pó?no jest to robione. Przecie? powinien to by? priorytet - zamiast ronda ko?o Nowego Ko?cio?a, ale mo?e nie znam jaki? tam szczegó?ów ... |
No w?a?nie, niestety jak s?ysza?em, by?y problemy natury obiektywnej, bank by? w?asno?ci? banku, trzeba to by?o odkupi?, eksmitowa? mieszkaj?cych tam ludzi i za?atwi? im w zamian inne mieszkania, a na sam koniec okaza?o si?, ?e cz??? gruntu, po którym poleci rondo (14m kwadratowych - o ile dobrze pami?tam) nale?a?o do jednego pana, który mia? swoje warunki co do odst?pienia gruntu. BY?y jeszcze sprawy finansów, brak porozumienia pomi?dzy miastem, a powiatem itd. Teraz wspó?finansuj? to miasto, powiat i zarz?d dróg wojewódzkich w Poznaniu, samo miasto raczej nie da?oby rady, a poza tym skrzy?owanie ??czy w sobie drogi powiatowe, miejskie i wojewódzkie, a do tego w?asno?? banku i prywatn? posesj? - jednym s?owem niez?y cyrk. |
|
|
|
 |
dziki bartek
Baron

|
Wysłany: 2007-07-24, 19:01
|
|
|
| Teraz nale?y mie? nadziej?, ?e rondo powstanie jak najszybciej i ?e od chwili jego powstania poprawi sie bezpiecze?stwo przejazdu w tamtym miejscu. Wszak by?o to jedno najniebezpieczniejszych skrzy?owana? w Ch-?. Tak na marginesie, czy do rozwi?zania problemu nie wystarczy?oby ustawione w odpowiednim miejscu lustro drogowe? |
_________________ Boku wa kame desu |
|
|
|
 |
Gazza
Arcymag

|
Wysłany: 2007-07-24, 20:12
|
|
|
Kurcze, taki ciekawy temat, a dopiero teraz tu zaj?a?em.
Po krótce:
- je?li jaka? inwetycja by?a/jest niepotrzebna to kwalifikowa?oby si? pod ni? rondo ko?o nowego ko?cio?a w?a?nie. Ale tylko z pozoru, bowiem jego zasadniczym celem by?o (jak s?usznie opisa? to Strzelba w odniesieniu do nowego ronda) spowolnienie ruchu! A je?li tego kto? nie zaobserwowa? gdy ronda jeszcze nie by?o, to p?dzi?y z zawrotn? pr?dko?ci? tam TIRy i inne kolosy, g?ównie senatora Stok?osy zreszt?. Teraz ruch odbywa si? tam o wiele bezpieczniej, czyta?: wolniej.
- z w?asnego do?wiadczenia i wieloletnich obserwacji (pracuj? od lat na budowach mostów i wiaduktów) przebudowa jest o wiele trudniejsza ni? budowa od zera jakiegokolwiek wiaduktu (ba, niemal ka?dego obiektu budowlanego). Jak s?usznie (ponownie) zauwa?a Strzelba - pod wiaduktem odbywa si? ruch kolejowy (w sumie niewielki, ale zawsze) i nawet to widmo rocznego ruchu wahad?owego, jest niczym przy komplikacjach zwi?zanych z PKP (przy okazji: od niedawna jest modernizowany w P-niu wiadukt, równie? na krajowej 11, na Franowie pod którym mie?ci si? najwi?kszy towarowy w?ze? kolejowy w Wielkopolsce (torowisk jest tam na oko ze 30!) - to jest dopiero wyzwanie.
- równie? w do?wiadcze? w bran?y drogowej (ale to ju? pod zarzuty admina) - wytyczenie i wykonanie ronda to piku? (nie maiden) i stosunkowo niewielki koszt, wzgl?dem korzy?ci. Sygnalizacja jest zdecydowanie gorszym rozwi?zaniem (patrz: uwagi Strzelby). Ci??sza sprawa z tym budynkiem, ale cel u?wi?ca ?rodki.
Tyle na dzi?. Jak co? mnie natchnie to dopisz?.
Pzdr.
PS: tylko nie pikietujcie tych inwestycji - to naprawd? przemy?lane projekty. |
|
|
|
 |
|
|
phpBB by
przemo
|