Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie ksi??ki polecacie?
Autor Wiadomość
Watcher 
Hammer of Thor

Wysłany: 2012-02-19, 18:18   
   Baretki: zalozyciel

Zimowy monarcha Cornwella.

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

Zapał 
Arcydemon

Wysłany: 2012-02-20, 12:47   

Czyta?em ca?? trylogie i zdecydowanie polecam ;)

'I believe in my Chapter. My primarch, my Emperor… My brothers'

strzelba 
Arcyksiążę

Wysłany: 2012-03-09, 14:43   

Przeczyta?em w ko?cu "Opowie?ci o pilocie Pirxie" i uwa?am, ?e bazuj?c na jego przygodach, mo?na by nakr?ci? jeden z najlepszych filmów sf dla doros?ego widza. Lema podej?cie do sf porówna? bym nieco do tego, co o komiksie amerykanckim mówi? Dave Gibbons - rysownik serii Watchmen. Nie wiem, czy kto? z Was pami?ta ten wywiad z nim w serialu "komiks IX sztuka wyzwolona"?

strzelba 
Arcyksiążę

Wysłany: 2012-05-22, 09:36   

Gor?co polecam "Rozmowy o Biblii" Anny ?widerkówny - to ksi??ka która otwiera oczy - przede wszystkim na nasze dyletanctwo i mniemanologi? w podej?ciu do Biblii. Zobaczy?em ile nieu?wiadamianych za?o?e? i wspó?czesnych przyzwyczaje? kulturowych strefy zachodniej imputuj? ludziom ?yj?cym kilka tysi?cy(!) lat temu, tysi?ce kilometrów st?d, w?a?ciwie w zupe?nie innym ?wiecie.

cYnik
Arcyksiążę

Wysłany: 2012-05-22, 14:19   

jest to co? moralizatorskiego i religijnego, czy bardziej praca naukowa, historyczna?

strzelba 
Arcyksiążę

Wysłany: 2012-05-22, 20:52   

cYnik napisał/a:
jest to co? moralizatorskiego
i to w?a?nie jest jeden ze stereotypów jakie w powszechnej ?wiadomo?ci okre?laj? Bibli? - co jak co, ale ten zbiór setek, a mo?e i tysi?cy przeró?nych utworów niewiele ma wspólnego z moralizowaniem, zw?aszcza w rozumieniu cywilizacji Zachodu XXI w., cho? autorka nie ukrywa, ?e s? to pisma uznane za natchnione i bez uznania tego faktu jakakolwiek rozmowa o Biblii nie ma sensu - - i tak w?a?nie s? pisane "Rozmowy..."

cYnik
Arcyksiążę

Wysłany: 2012-05-22, 21:20   

strzelba napisał/a:
to w?a?nie jest jeden ze stereotypów jakie w powszechnej ?wiadomo?ci okre?laj? Bibli?

ale pyta?em o ksi??k? a nie o Bibli? ;)

strzelba napisał/a:
autorka nie ukrywa, ?e s? to pisma uznane za natchnione i bez uznania tego faktu jakakolwiek rozmowa o Biblii nie ma sensu

a to sobie jednak odpuszcz?. My?la?em, ?e b?dzie bardziej o uwarunkowaniach geopolitycznych, kulturowych tamtych czasów etc bez religijnego kokod?ambo ;)

strzelba 
Arcyksiążę

Wysłany: 2012-05-23, 09:53   

cYnik napisał/a:
ale pyta?em o ksi??k? a nie o Bibli?
- wiem, ale Ci daj? przyk?ad ?e ta ksi??ka nie powiela stereotypowego podej?cia do Biblii. Jest to pozycja naukowa, wydana przez PWN, napisana przez prof. filologii antycznej i skupia si? przede wszystkim na filologicznej analizie gatunków literackich w sposób przyst?pny dla osoby bez specjalistycznego wykszta?cenia.

Wybrane cz??ci Biblii s? analizowane z uwzgl?dnieniem czasów, miejsca i wp?ywu jakie na ich autorów wywar?y elementy kultury zapo?yczonej od s?siadów. Ksi??ka nie jest pisana w oparciu o jaki? z góry za?o?ony klucz, to znaczy: "Jest to ksi?ga ?wi?ta i wara od niej" ani "to zbiór bajek pisany przez naiwniaków" b?d? "to opowie?? o kosmitach, którzy produkowali mann? w maszynie parowej"

Brak opowiedzenia si? po jakiejkolwiek ze stron z pewno?ci? mo?e zrazi? ka?dego uprzedzonego czytelnika. Sporo jest w niej informacji kontrowersyjnych dla osób z zakorzenionym wspó?czesnym, zachodnim, systemem poj?? - niezale?nie czy posiadaj? jakikolwiek ?wiatopogl?d religijny dodatni, czy ujemny.

Na ka?dym kroku pokazuje, jak inne s? analizowane teksty od literatury i od interpretacji literatury, do której przywykli?my od szko?y podstawowej pocz?wszy.

Mimo, i? zaczynaj?c czyta? "Rozmowy..." mog?em si? pochwali? znajomo?ci? tematyki biblijnej w jakim? tam zakresie, cho?by z racji wykszta?cenia szerszym ni? wi?kszo?? naszego spo?ecze?stwa, w trakcie lektury zda?em sobie spraw?, ?e to co funkcjonuje powszechnie jako znajomo?? Biblii, jest raczej znajomo?ci? mniej lub bardziej udolnych opowie?ci o Biblii i jej streszcze? produkowanych zreszt? najcz??ciej przez jakie? grupy interesów w konkretnym celu, polegaj?cych na wyd?ubywaniu pewnych motywów, które im pasuj?.

By?a to zreszt? lektura obowi?zkowa na historii kultury europejskiej u Krystyny Kukli?skiej na kulturoznawstwie na UAM w moich czasach i wtedy ja sobie kupi?em, a ?e poczyta?em 10 lat pó?niej to ju? inna historia.

Nie ?eby mi zale?a?o na tym, czy kto? to przeczyta, czy nie, ale mi lektura sprawi?a przyjemno?? - cho? nie kwestionuj?, ?e jak to ju? zauwa?y? Borch 3 Kawki - nie wszyscy ludzie lubi? to samo. :-)

cYnik
Arcyksiążę

Wysłany: 2012-05-23, 21:29   

ciut mnie zainteresowa?e? tematem :)
tak wi?c ustawi? sobie w kolejce i pewnie przyjdzie czas na t? pozycj?.
Aktualnie czytam:

Ameryka zbuntowana

czyli tak? lewuch? typow? ;) A mo?e nawet nie do ko?ca typow?, bo podej?cia do tematu s? ró?ne. S? to wywiady z ameryka?skimi... lewicowcami(?), demokratami(?), je?li obecnie co? to mówi. Ksi??ka wydana jeszcze przed pocz?tkiem kryzysu, co nadaje jej dodatkowego smaczku a mo?e i w pewnej mierze j? dezaktualizuje.
Do lektury przekona?a mnie jedna posta? - Rorty, który fascynowa? mnie na studiach :) No ok, Chomsky te? zwróci? moj? uwag?.
Idzie powolutku z racji pogody. Nie jest to ?aden kamie? milowy my?li lewicowej, ale czyta si? ok, chocia? wci?? mam lekk? awersj? do politycznych pozycji.

Watcher 
Hammer of Thor

Wysłany: 2012-05-23, 22:37   

Czyta?em to ju? rok temu, ale teraz przypomnia?em sobie o tym temacie. "Gomorra" Roberta Saviano w zesz?ym roku szturmem wdar?a si? na mój ksi??kowy Olimp, my?l? ?e to najlepsza ksi??ka któr? czyta?em w ostatniej pi?ciolatce. Je?li kto? nie kojarzy, to swego rodzaju reporta? dotycz?cy Kamorry, mafii z okolic Neapolu. Swego rodzaju, gdy? Saviano pisze ten reporta? z tak? pasj?, zgorzknieniem i j?zykiem, ?e momentami przypomina ukrywaj?c? si? pod pozorami prozy liryk?. Dla mnie Saviano z miejsca sta? si? Umbertem Eco literatury faktu.

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

cYnik
Arcyksiążę

Wysłany: 2012-05-24, 17:43   

Watcher napisał/a:
Saviano

to jest ta historia, ?e na niego mafia wyda?a wyrok po tej ksi??ce?

Dzi? dorwa?em w promocji:

Spalony, Andrzej Iwan

Cytat:
Poruszaj?ca historia cz?owieka, który tak wiele wygra?, ale jeszcze wi?cej przegra?. Andrzej Iwan z przejmuj?c? szczero?ci? opowiada o uzale?nieniach od alkoholu, hazardu, a nawet o próbach samobójczych. T?em dla jego historii pozostaje pi?ka no?na – widziana od ?rodka, oczami wybitnego zawodnika, reprezentanta Polski w fina?ach mistrzostw ?wiata w 1978 i 1982 roku. Iwan oddaje klimat czasów komuny, przedstawia ?ycie ca?ego pokolenia zawodników, których do tej pory – poza nielicznymi wyj?tkami – widzieli?my jako idealnych herosów. Jest to ksi??ka, przy której czytelnik wielokrotnie powinien si? roze?mia? – i to na g?os, ale te? kilka razy zap?aka?. Iwan dzi?ki fotograficznej pami?ci oddaje szczegó?y zdarze? sprzed dwudziestu czy trzydziestu lat, odk?amuje histori? polskiego futbolu, rzuca nowe ?wiat?o na najwi?ksze pi?karskie nazwiska, ale przede wszystkim ukazuje zawodników jako zwyk?ych ludzi – z popl?tanymi losami, l?kami, fobiami, problemami czy chorobami, cz?sto niestety ?miertelnymi. Opisuje to wszystko, czego zwykli ludzie nie mieli szans zobaczy? – opisuje, co dzieje si?, gdy gasn? jupitery, a noc jest jeszcze m?oda.

pi?ka mnie wcale nie rusza, cz?owieka nie znam, ale znajomi mówili, ?e jest soczy?cie i czyta si? w mig :)

Watcher 
Hammer of Thor

Wysłany: 2012-05-24, 19:43   

Tak, na Saviano wydano wyrok ?mierci, gdy? Kamorra po jego ksi??ce nagle wysz?a z cienia Cosa Nostry z Sycylii, jej s?awniejszej siostry. A klany z Neapolu sta?y si? w mi?dzyczasie du?o pot??niejsze od ch?opaków z Corleone, DU?O pot??niejsze. W niektórych miastach Apulii na ulicach s? patrole wojskowe, niczym w Ulsterze, faidy czyli lokalne wersje wendetty zabijaj? dziesi?tki ludzi. Gdy przeczytasz Gomorr? to zrozumiesz, jak na po?udniu W?och mo?liwe s? absurdy typu tych gór ?mieci które przez kilka lat zalega?y (a mo?e nadal zalegaj?) ulice Neapolu.

A co do "Spalonego", to te? s?ysza?em ?e jest niez?y, pewnie Ci si? spodoba gdy? przynajmniej wg opinii Pola (komentator sportowy) bardziej ni? o pi?ce Iwan opowiada tam o w?asnym upadku.

gotard 
Król-Kapłan

Wysłany: 2012-05-25, 18:54   

Mi przypadkiem wpad?a w r?ce ksi??ka Autorstwa Ian Sayer ,Douglas Botting "Szcz??liwe i Tragiczne Kobiety Hitlera" .W zasadzie omijam takie pozycje ale ta jest zaskakuj?co dobra.

Juleks 
Cesarz

Wysłany: 2012-07-22, 09:56   
   Baretki: owsiak

Ja mam takie pytanko, czy kto? mo?e poleci? mi dobr? ksi??k? o Robin Hoodzie?

gotard 
Król-Kapłan

Wysłany: 2013-05-17, 13:48   

Walter Moers "13 1/2 ?ycia kapitana Niebieskiego Misia"

Odpowiedz do tematu