Forum Obserwatora III Strona Główna Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie ksi??ki polecacie?
Autor Wiadomość
GiveItUp 
Patrycjusz

Wysłany: 2005-09-04, 20:31   Jakie ksi??ki polecacie?

Pomyslalem, ze przydalby sie temat, w ktorym forumowicze beda pytac o tytuly danego gatunku, a ci, ktorzy czytali juz takowe dziela doradza lub odradza ich lekture. :wink:
Czy ktos moze polecic serie fantasy w stylu "Czarnej Kompanii" Cooka?

Watcher 
Hammer of Thor

Wysłany: 2005-09-04, 21:34   
   Baretki: zalozyciel

Steven Erikson, "Malaza?ska Ksi?ga Poleg?ych" :)

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

darthmateusz 
Cesarz

Wysłany: 2005-09-07, 13:10   

whhhoaooaaaaaaaaaaa :shock: jaka nazwa !! Watch masz to w swojej bibliotece?

Gazza 
Arcymag

Wysłany: 2005-09-07, 18:42   

Tylko uwa?aj Watch komu po?yczasz! Darthmateusz zgubi? mi ostatnio ZABÓJC? DEMONÓW, jeden z tomów "Przygód Gotreka i Felixa". Bardzo mi ju? jej brak - mia?em j? 1,5 miesi?ca. Po lekturze tej?e wpad?em ponownie po uszy w kapitalne uniwersum Warhammera i sprawi?em sobie nawet kolejn?. Ale có?, kolekcja skurczy?a si? ponownie do jednego tomiku. Póki co czekam bo brat zobowi?za? si? odkupi? strat?. :???:

Watcher 
Hammer of Thor

Wysłany: 2005-09-07, 18:53   

Oczywi?cie, ?e mam w biblioteczce :)

ps

Nie do ko?ca rozumiem.... jak mo?na zgubi? ksi??k?? :shock: Klucze, pieni?dze rozumiem, ale ksi??k?? :eek:

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.

darthmateusz 
Cesarz

Wysłany: 2005-09-08, 23:17   

Kurfaaaa....to nie tak ?e ja j? zgubi?em, ?e mi wypad?a z kieszeni tylko prawdopodobnie j? zostawi?em gdzie? w szkole mo?e w dziekanacie i mo?e tam na mnie czeka nadal :D Po drugie!! ZDARZA SI? !!!! A ksi??k? odkupi? jak obieca?em.

gekon 
Mistrz cechowy

Wysłany: 2005-09-22, 20:45   

ulubione ksi??ki? jeszcze nie trafi?am na nic lepszego od "my, dzieci z dworca zoo", stare, wiem, ale bardzo mi si?podoba?o. a poza tym: "krótko o filozofii boga" Petera Vardy, je?li kto?lubi takie rzeczy ;]

gotard 
Król-Kapłan

Wysłany: 2005-09-24, 12:18   

F.A.Ossendowski "Lenin" dobra lektura ,polecam szczególnie mi?osnikom tow.Che i innych czerwonych pajaców.

GyzzBurn 
Następca tronu

Wysłany: 2005-09-26, 07:55   

Ty kryptoantyindianisto! :lol:

Feron 
Rzemieślnik

Wysłany: 2006-02-09, 15:05   

Ja mog? z czystym sumieniem poleci? "Zabójc? Trolli" oraz "Zabójc? Demonów". S? to jak na razie moje jedyne ksi??ki z sa?ej sagii,ale ju? nied?ugi mam zamiar kupi? "Zabójc? Demonów" oraz "Zabójc? Smoków" (kto czyta? niech napisz? co s?dzi :-D ). Poleci? te? mog? "Pie?? Lodu i Ognia" (jestem w trakcie czytania Nawa?nicy Mieczy) s? to ksi??ki baaardzo dobre i powiem, ?e podobaj? mi si? bardziej od "W?adcy Pier?cieni". Polecam te? "?mier? Bogów" Nikolasa Pierumowa!! Naprawde fajna ksi??ka.... :-)
WE'LL USE IT TO DEFEND OUR THRONE
"Rhapsody" - "Power of the Dragonflame, The Pride of Tyrant"

hessasin 
Żebrak

Wysłany: 2007-09-11, 00:15   

Polecam z ca?ego serca, jakie mi jeszcze pozosta?o trylogi? "Skrytobójca" Robin Hobb...

rogue
Chłop feudalny

Wysłany: 2007-11-10, 16:02   

Polecam histori? o Niecnych D?entelmenach, czyli "K?amstwa Locke'a Lamory" Scotta Lyncha.

Ksi??ka zosta?a okrzykni?ta najg?o?niejszym debiutem ostatnich lat. Moim zdaniem zas?u?y?a na ten tytu?. Mimo, ?e "K?amstwa" s? pierwsz? powie?ci? Lyncha czytelnik odnosi wra?enie, ?e ma do czynienia z wytrawnym pisarzem. Bardzo dobre opisy, ?wietne dialogi i doskona?a konstrukcja powie?ci to niew?tpliwe atuty tej ksi??ki. Poza tym sama historia jest ciekawa i wci?gaj?ca. O wielkiem oszustwie, o z?odziejskim fachu, o zem?cie, zdradzie i przyja?ni. Warto przeczyta?.

jacoleko 
Wielki Ascendent

Wysłany: 2010-04-01, 12:06   

Norma Davies – Powstanie 44.
Moim zdaniem bardzo dobra pozycja opisuj?ca Powstanie Warszawskie. Mamy tutaj zreszt? opisane nie tylko jego przebieg, ale te? to, co dzia?o si? przed i po powstaniu. Wzbogacone jest to wszystko opisami naocznych ?wiadków i uczestników zdarze?, jakie mia?y miejsce.
Sama ksi??ka jest swego rodzaju dokumentem, który stara si? nie analizowa? za i przeciw oraz nie obwinia nikogo za to, co si? wtedy wydarzy?o i czy postawy, jakie przyj?li uczestnicy tych zdarze? by?y s?uszne.

Juleks 
Cesarz

Wysłany: 2012-02-19, 18:01   
   Baretki: owsiak

Pytanie do publiczno?ci. Czy kto? mo?e mi poleci? jak?? ciekaw? ksi??k? opisuj?ca, dzieje Króla Arthura itp?

Watcher 
Hammer of Thor

Wysłany: 2012-02-19, 18:18   

Zimowy monarcha Cornwella.

Odpowiedz do tematu