|
Forum Obserwatora III
Tu powinien być tekst o profilu forum. Ale go nie bedzie. Profil jest zbyt duzy :)
|
|
BATTLE REPORT 13 XII 2008 |
| Autor |
Wiadomość |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2008-12-14, 23:14 BATTLE REPORT 13 XII 2008
Baretki:  |
|
|
To by?o moje pierwsze w ?yciu starcie z le?nymi elfami (i przy okazji z Moj?eszem). Gra?em na tym samym stole, co podczas 1/4 turnieju, z t? ró?nic? jedynie, ?e elfy zasadzi?y sobie las mi?dzy skalistym wzgórzem a ruinami. W pewnym sensie oszcz?dzi?o mi to dylematów zwi?zanych z rozmieszczeniem armii: jedynie lewe skrzyd?o pozwala?o teraz na rozwini?cie skrzyde? mojej kawalerii, wobec tego tam j? zmasowa?em. Jedynie ch?opi pozostali na posterunku na wzgórzu, zd??yli si? ju? tam zadomowi? i ?al by?o porzuca? zakamuflowanych sk?adów z przeszmuglowanym alkoholem.
Od pocz?tku bitwy na prawym skrzydle ch?opi urz?dzili sobie strzelecki pojedynek z elfimi ?ucznikami z przesuwaj?cego si? powoli dzi?ki magii w ich stron? gaju. Sz?o im zaskakuj?co dobrze, przez dwie pierwsze tury zdo?ali ustrzeli? trzech ostrouchych, kosztem bodaj czterech w?asnych zabitych. Do gaju przesun??a si? te? elfia wied?ma, która próbowa?a dopchn?? okr?g?y gaik do ch?opskiego bastionu, bez wyra?nych sukcesów zreszt?.
Na lewym skrzydle dzia?o si? wi?cej. Dwie lance plus samotni pega?nik ruszyli ku ukrytym w niewielkim zagajniku Glade Guards i stoj?cym obok Glade Riders. Ci drudzy rozpocz?li ucieczk? z szybko?ci?, która zaimponowa?aby wielu dzisiejszym piratom drogowym, ?ucznicy za? zacz?li ostrza? moich Errantów. Nale??cy do ich oddzia?u Waywatcher uruchomi? jak?? mordercz? magiczn? machin?, elfi? odpowied? na nasze prymitywne CKMy, na szcz??cie breto?ska stal uchroni?a przed ogniem wszystkich, poza jednym pechowcem. Gdy doje?d?a?em do zagajnika, wydawa?o si? mimo wszystko, ?e za chwil? lewe skrzyd?o b?dzie niepodzielnie moje.
Moj?esz pope?ni? moim zdaniem w tym momencie powa?ny b??d. Jego kawaleria kontynuowa?a szerokim ?ukiem galop na lewe skrzyd?o, z wyra?nym zamiarem ataku na moich biednych punktowo ch?opskich ?uczników, za? w moj? stron? rzuci? driady, stoj?ce dot?d bezczynnie za ruinami. Tu? przed kopyta lancy Rycerzy Królestwa, którzy z miejsca zrobili zwrot w prawo i rozpocz?li szar??. Uznaj?c, ?e z pewno?ci? sobie poradz? z tymi ?a??cymi krzewami, drugi szwadron jazdy (errantów) skierowa?em na zagajniczek, obok którego, na razie niewidoczni, stali elfi ?ucznicy z Waywatcherem.
Lanca wbija si? w driady.
Szar?a zmasakrowa?a driady i w sumie zacz??em ju? czu? si? zwyci?zc?, tym bardziej ?e Glade Riders nie zawrócili i nadal jechali ku wzgórzu z moimi ?ucznikami, którzy zaskakuj?co skutecznie zacz?li zmniejsza? ich szeregi (ch?opskie strza?y ubi?y a? pi?ciu). Dzi?ki temu Rycerze Królestwa mogli zignorowa? na razie prawe skrzyd?o i zawróci? ku zagajniczkowi, gdzie trwa?o zaciek?e polowanie na ukrywaj?cych si? ch?opaków z Glade Guard. Przytrzymali mnie tam DWIE RUNDY! Irytuj?ce, cho? klimatyczne: faktycznie poczu?em feeling walk partyzanckich, tak bardzo pasuj?cych do le?nych elfów. Ma?y oddzia?ek zwi?za? si?y dwóch szwadronów jazdy, trzech paladynów i damselki (która zgin??a po misca?cie)! Zanim ostatecznie zostali wytropieni (przez errantów i pega?nika), zdo?ali ubi? jeszcze dwóch kolejnych rycerzy...
Ob?awa, ob?awa, na m?ode wilki ob?awa...
Ostatnie akordy bitwy to drobny odwet Moj?esza: jego Glade Riders ostatecznie przeprowadzili dewastuj?c? szar?? na moich ?uczników, wybijaj?c ich do nogi. Rund? pó?niej bitwa si? sko?czy?a. Wygra?em bodaj ró?nic? oko?o 400 punktów...
Cisi bohaterowie starcia: ch?opi. Zwi?zali walk? oddzia? Glade Guard i Glade Riders i nie ul?kli si? nawet magicznego strachu, którym obdarzeni zostali elfi je?d?cy (mimo LD: 5!!). Dzi?ki temu mog?em spokojnie zaj?? si? eksterminacj? driad i pozosta?ych ?uczników... |

Minas Kolmar | Dobywając Thanira | Słowa, słowa, słowa
Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
duscann
Następca tronu

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2008-12-15, 08:26
|
|
|
| Da? ludowi wina i igrzysk, a zrobi? wszystko to co chce w?adza...jak wida? ch?opscy ?ucznicy dostali przed walk? sporo wina (dlatego nie ruszyli si? ze wzgórza- nie byli w stanie) bo tylko po du?ej ilo?ci wina jest mo?liwe by ch?op stan?? w szranki z elfem w strzelaniu z ?uku.:D |
_________________ League of Legends - stwórz konto z tego linku i wbij lvl 5, a podziel? si? w zamian wiedz? na temat giery.
http://signup.leagueofleg...eec0ac026696512 |
|
|
|
 |
Wiśniaa
Imperator Padyszach

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2008-12-15, 20:54
|
|
Raport przedni, i bitwa te? ?wietna.
Bretonia pokaza?a na co ich sta? (szczególnie ch?opi) |
_________________ " 8th Cadia - Mess with the best, die like the rest!" |
|
|
|
 |
kedzi
Giermek

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2008-12-16, 19:34
|
|
|
| Raport ca?kiem sympatyczny.Szkoda tylko, ?e nie ma wi?cej opisów fabularnych, bo upi?kszy?o by to bardzo twój opis |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2008-12-16, 19:49
|
|
Wiesz, zazwyczaj fabularyzuj? bardzo du?o (jak cho?by tutaj), ale teraz mam na to zbyt ma?o czasu, fabularyzowany raport pisze si? pi?? razy d?u?ej, by jako tako wygl?da? |

Forget the promise of progress and understanding, for in the grim darkness of the far future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods. |
|
|
|
 |
Zapał
Arcydemon

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2008-12-16, 19:52
|
|
To nie jest opowiadanie, jak sama nazwa sugeruje to jest raport. Tu nie ma miejsca na epickie opisy fabularne. Jest za to miejsce na krótkie fachowe streszczenie bitwy i wnioski po wygranej, lub przegranej.
A raport fachowy:) Imo
ps. Fabularyzuje si? tylko te najciekawsze bitwy i z najb ardziej wymagaj?cymi przeciwnikami. |
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2008-12-16, 19:58
|
|
| Zapa? napisał/a: |
ps. Fabularyzuje si? tylko te najciekawsze bitwy i z najb ardziej wymagaj?cymi przeciwnikami. | Niech zgadn?, dopisa?e? to po doczytaniu mojej odpowiedzi? |

|
|
|
 |
kedzi
Giermek

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2008-12-16, 20:04
|
|
|
| Jeste?cie az tak doskonali, ze grupujecie graczy.Tu nie chodzi o to czy ktos jest lepszy lub gorszy, ale niektore wstawki do takich raportów zupelnie nie pasuja.I z tego co wiem, a gram w ta gre troche czasu , fabularny raport pisze sie w mniej wiecej takim samym czasie |
|
|
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2008-12-16, 20:28
|
|
| kedzi napisał/a: | | Jeste?cie az tak doskonali, ze grupujecie graczy. | Chwila... to, co napisa? Zapa? a? ocieka przyjazn? ironi?
| Cytat: | | Tu nie chodzi o to czy ktos jest lepszy lub gorszy, ale niektore wstawki do takich raportów zupelnie nie pasuja. | Wszystko zale?y od stylistyki, któr? przyjmiesz. Je?eli od pocz?tku zacz??bym stylizowa? na fabu??, elementy mechaniki by?yby nie na miejscu. Problem w tym, ?e tutaj nie ma ?adnej fabu?y.
Przyk?ady:
Ten mój raport mia? by? fabularny od pocz?tku do ko?ca, je?eli znajdziesz tam niefabularne wtr?ty (poza podpisami zdj??), to w?a?nie b?dzie nie na miejscu.
W tym raporcie postanowi?em sekcj? fabularn? oddzieli? od niefabularnej italikami. Tutaj ewentualne wtr?ty mog? dotyczy? jedynie cz??ci pisanej kursyw?.
Tymczasem ten raport (jak i poprzedni z tego samego dnia) pisany by? od pocz?tku do ko?ca niefabularnie, nieliczne pseudofabularne wstawki (jak ta o ch?opskim alkoholu) mia?y jedynie na celu delikatne nasycenie ca?o?ci humorem i klimatem. Dlatego nie s?dz?, by zarzut niespójno?ci by? s?uszny.
| Cytat: | | I z tego co wiem, a gram w ta gre troche czasu , fabularny raport pisze sie w mniej wiecej takim samym czasie | No có?, masz najwyra?niej zadatki na Sienkiewicza, mi wyg?adzanie elementów fabularyzowanych zajmuje du?o wi?cej czasu ni? zwyk?a relacja, w której nie musz? sili? si? na stylizacj? i tworzenie narracji. Szacunek |

|
|
|
 |
kedzi
Giermek

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2008-12-16, 20:33
|
|
|
| Dziekuj?. Mi?o s?ysze?, ?e kto? porównuje ci? do Sienkiewicza. W takim razie ?ycz? wytrwa?o?ci w d??eniu do doskona?o?ci. |
|
|
|
 |
Zapał
Arcydemon

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2008-12-16, 20:44
|
|
| kedzi napisał/a: | | Jeste?cie az tak doskonali, ze grupujecie graczy. |
Spokojnie, nie spinaj si? tak Watcher od razu domy?li? si? o co mi chodzi?o. Taki ma?y ?arcik na pokruszenie pierwszych lodów.
Bo tak, ani si? nie przedstawisz, ani nic. Ja nie wiem
Jak nietrudno si? domy?lic grasz Krasnoludami. D?ugo? Jakie? ciekawe do?wiadczenia? |
|
 |
Watcher
Hammer of Thor

Armia WH40k:

Armia WFB:

War of the Ring:

|
Wysłany: 2008-12-16, 20:54
|
|
| kedzi napisał/a: | | Dziekuj?. Mi?o s?ysze?, ?e kto? porównuje ci? do Sienkiewicza. W takim razie ?ycz? wytrwa?o?ci w d??eniu do doskona?o?ci. | Jako? tak wyczuwam, ?e tego Sienkiewicza przyj??e? jak jak?? szpil?, a dla mnie to po prostu niedo?cigniony mistrz tworzenia fabu?y Podziwiam ludzi, którym tworzenie fabu?y wychodzi szybko i bezbole?nie, mi nie (dlatego nie zosta?em pisarzem, a kiedy? o tym marzy?em ). St?d te?, gdy nie mam czasu na tworzenie fabu?y (albo chocia? pó?fabu?y, jak w przyk?adach z kursyw?), to nie sil? si? na ?adn?, dodaj?c jedynie z rzadka kilka "klimatyzatorów". W przeciwnym razie raport pewnie w ogóle by si? nie ukaza?. |

|
|
|
 |
kedzi
Giermek

Armia WH40k:

Armia WFB:

|
Wysłany: 2008-12-16, 21:15
|
|
|
Mimo wszystko widz?, ?e piszesz jedne z najlepszych raportów na waszym forum.
Witam mam na imi? ?ukasz i jestem uzale?niony... od Battla ok 7 lat
Gram wszystkimi armiamii, ale najcz??ciej krasnoludami(najcz??ciej na turniejach).
Do?wiadczenie hmmmm:S?dziowanie, tworzenie obozów Battla, liczne turnieje, ok 650 bitew na wi?ksze formaty itp. |
| Ostatnio zmieniony przez kedzi 2008-12-16, 21:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Gruby
Baron

Armia WH40k:

|
Wysłany: 2008-12-16, 21:17
|
|